mandag 23. oktober 2017

Omgangssyke smitte voksne

Barn er spesielt utsatt for omgangssyke fordi deres immunforsvar er mindre utviklet enn hos voksne. Det dreier seg oftest om norovirus når det opptrer om vinteren, og rammer både barn og voksne. Rotavirus er et annet virus som kan gjøre små barn syke med oppkast og diaré, men dette rammer sjeldnere voksne. Adenovirus er et annet virus som også kan forårsake omgangssyke.


Omgangssyke smitte voksne

Dette kan skje hvis en smittet person for eksempel ikke vasker seg på hendene etter at de har hatt diaré, og de tar på overflater eller lager mat og drikke til andre personer. Ellers risikerer du å smitte dine arbeidskolleger. Inkubasjonstiden, det vil si den tiden det fra du er blitt smittet til du er blitt syk, er - timer.


Som oftest smitter omgangssyke via avføring fra en syk person eller fra den som steller den syke. Omgangssyke kan smitte gjennoDirekte kontakt mellom personer. God håndhygiene er derfor ekstremt viktig! Overflater som for eksempel dørhåndtak, vannkraner, betalingsterminaler eller stolrygger som har fått viruset på seg.


I barnehagene gjelder den såkalte 48-timersregelen: ved diaré og oppkast skal barnet holdes hjemme i to døgn etter symptomene har gitt seg. Ofte begynner omgangssyke med kvalme, som følges av oppkast og diaré. Alle aldre kan smittes av omgangssyke , men barn er ekstra utsatte. For å unngå smitte er det viktig med god håndhygiene, både hos den som er smittet og den som steller den syke.


Grundig håndvask forebygger smitte. Nå er høysesongen for omgangssyke i gang. Skolebarn og voksne kan gå ut når de er friske,.


Omgangssyke smitte voksne

For å begrense smitte er det viktig å være oppmerksom på symptomene og ta forholdsregler. Drikke som kan hjelpe større barn og voksne , kan være farlig og gi lengre sykdomsvarighet hos småbarn. Treff andre voksne på møteplassen for oss over 4 og år.


Normalt sett tar det to til tre dager fra smitte til du blir syk selv. De vanligste symptomene er kvalme og generell følelse av uvelhet før du starter med oppkast og diare. Man blir fort dårlig og føler seg elendig på et blunk, og hvor lenge du vil føle deg kvalm og uggen etter at du har sluttet å kaste opp avhenger i stor grad av hvor mye mat og drikke du får i deg, sier ernæringsfysiolog Mette Nedregård. Sykdommen pågår ofte i to til tre døgn. Hva er omgangssyke ? Vi kan skaffe de fleste live band som finnes der ute, men vi har nå gjort en ny vri.


Norovirus kan smitte via kontaminerte næringsmidler, vann og overflater man kommer i kontakt med i løpet av dagen, sier Lange. Mat kontamineres hovedsakelig ved håndtering og tillaging av mat. Det gjelder særlig mat som håndteres og spises uten ytterligere varmebehandling. De yngste barna blir ofte lettere smittet enn voksne – og da spesielt barn i barnehage.


Ifølge lege ved Folkehelseinstituttet, Tone Bruun, kan det blant annet skyldes at det er vanskelig å opprettholde god hygiene hos små barn enn det er hos eldre barn og voksne. Norovirus er den vanligste årsaken til utbrudd av ikke-bakteriell magetarminfeksjon, omgangssyke , på verdensbasis. Utbrudd kan ramme fra noen få personer til tusenvis. OMGANGSSYKE : Norovirus og.


Viruset som kan få både barn og voksne til å flytte inn på badet et helt døgn i strekk. Det er beregnet å forekomme ca. Smitte mellom personer er bare én av smitteveiene for viruset.


Voksne med traumatisk hjerneskade har muligens liten nytte av kognitiv rehabilitering Kognitiv rehabilitering har muligens liten eller ingen effekt på tilbakeføring til arbei integrering i samfunnet, eller opplevd livskvalitet hos voksne med traumatisk hjerneskade.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg