onsdag 25. oktober 2017

Nordiske jentenavn

Liste over norske kvinnenavn inneholdende fornavn som forekommer flere enn 2ganger i Norge. Navnene trenger ikke å ha en historisk bruk i Norge, da fornavn brukt av innvandrere vil listes sammen med andre. Noen gamle nordiske navn har også fått nye endinger eller man har gjort navnene om til latin. Liste over kvinnenavn med norrøn opprinnelse er en liste over kvinnenavn som var brukt i norrøn tid.


Listen bør inkludere nordiske navn som Erling, Kåre, Rolf og Harald. Vi kan også se til mange av de nordiske navnene fra hundre år tilbake, som Gunhil Borghil Astrid og Gerd. Samt veldig korte og klangfulle navn som Mia, Anea, Olea, Liam og Leo, sier Ivar Utne til foreldre.


Synes Nanna og Ylva er svært pene norrøne jentenavn , men de slutter som du ser på a. Ragnhild og Ingrid er jo også nordiske navn med dype røtter i Norge, men de blir kanskje for lange. Det var Frida, Ingri Tiril og Håkon. Søketallene på Babyverden er høyere enn bruken. Mange navn vi i dag kjenner som vanlige navn var i bruk allerede i norrøn tid. Jostein, Oddbjørn, Sigbjørn, Sigmun Torbjørn, Torstein, Øystein og Øyvind er alle eksempler på.


Liste over personer i norrøn mytologi inneholder navn på personifiserte figurer som omtales i den norrøne mytologien. Persongalleriet i åsatroen består av ulike ætter og vesener som delvis flyter over i hverandre. Jeg liker gamle norske navn, men ser at mange av de navnene jeg liker er på full fart inn på topplistene. Navn fra den gamle nordiske gudelæren har vært litt i bruk et par tiår. Flere og flere kommer i bruk.


Urd fins det få av, men kan nok komme. Altså korte, greie navn, svært ofte det vi i dag oppfatter som norske eller nordiske navn, selv om det egentlig ofte dreide seg om fornorsking av innlånte navn, forteller Windt-Val. Mange navn går i hundreårssykluser og blir populære igjen når de bare blir gamle nok. Jeg tror ikke noen navn forsvinner.


Nordiske jentenavn

I topp ti for jenter er det tre nordiske jentenavn. Ser vi på topp 2 er antallet seks. For å få til dette, kan foreldrene velge å gå bakover i historien. De vil se etter sjeldnere navn som har vært vanlig i slekta eller i bygda de kommer fra, og velge gamle jentenavn som Bertine, Tale og Mali, eller guttenavn som Konra Didrik og Even. Dette er ikke blant de vanligste navnene, men er navn med en norsk tradisjon.


Men jeg kan ikke så mange, kan dere noen flere? Her får du inspirasjon til navnevalget til din baby. Du kan klikke deg gjennom ulike navn for å finne det perfekte navnet til det lille barnet ditt. Til sammeligning er en gjennomsnittlig Lycke bare år, og Matheo år. De siste årene har man sett en tendens med at folk går tilbake til nordiske navn og historisk navn.


Det samme gjelder jentenavn som Solveig, Agnes og Signe. Helst sjeldne, da storebror har et sjeldent, norrønt navn. Foreløpig liker vi Yrja, Eira (men det er blitt litt for vanlig), Eivor.


Søk etter jentenavn : På Fine- jentenavn. Se på menyen under, jentenavn i alfabetisk rekkefølge kan være nyttig hvis du allerede har en liten idé om hva slags jentenavn du leter etter. Det flotte navnet man kunne tenke seg til gutten sin, viser seg kanskje å egentlig være et jentenavn. Vilje, som var navn på en gu får bare noen få gutter hvert år, men det er blitt vanligere for jenter.


Det kommer kanskje av at foreldre ikke tenker på det som mytologisk, sier navneforskeren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg