fredag 20. oktober 2017

Hovent tannkjøtt visdomstann

I forbindelse med betennelse i overliggende tannkjøtt utvikles smerter, ømhet, dårlig smak i munnen. I noen tilfeller kan betennelsen bli så kraftig at pasienten får vansker med å åpne munnen. Jeg har fått noe jeg tror er tannkjøttbetennelse. Den er delvis dekket av tannkjøtt , og dette tannkjøttet samt tannkjøttet nede rundt tannroten er rødt, hovent og utrolig smertefullt. Visdomstenner vokser periodevis og kan fremkalle symptomer under veksten.


Hovent tannkjøtt rundt visdomstannen er det vanligste tegnet på en betent visdomstann. Vond visdomstann har vi alle hørt om. Men hvorfor gjør det vondt? Når visdomstannen vokser beveger den seg i kjevebenet og endrer posisjon.


Har fått akutt hovent tannkjøtt. Har aldri vært plaget med tannstein eller blødende tannkjøtt , ei heller hovent tannkjøtt , ikke hatt hull på ca år, derimot noen problemer med gamle amalganfyllinger. Innkilt visdomstann er når stedet tannen skulle komme opp, er helt eller delvis blokkert. Symptomer på innkilt visdomstann oppstår ved komplikasjoner som infeksjon. Disse kan være smerte, dårlig ånde, hevelse, hodepine og kjevesmerter.


Tannkjøttet opptrer også som en slags alarmklokke for sykdommer andre steder i kroppen. Har du ofte betent tannkjøtt , kan det indikere at du har en autoimmun sykdom. Du kan få betent tannkjøtt både av påvirkning fra medisiner, og av systemiske årsaker. Når tannen er eksponert, tas den ut. Etter visdomstannen er blitt fjernet, skylles munnen grundig med fysiologisk saltvann.


Tannlegen syr deretter ditt tannkjøtt sammen med silketrå som fjernes 5-dager etter. For å redusere smertene tilbys smertestillende. Smerter i kjeven (stiv eller øm kjeve) er normal etter at en visdomstann har blitt fjernet, smertene vil avta etter ca. En tannabscess er en smertefull ansamling av pus rundt roten av en tann. Pusset kan medføre en hevelse i ansiktet som kan være synlig.


Abscessen er oftest forårsaket av et dypt hull, men kan også forekomme av traume, gingivitt eller tannkjøttsykdom. Tanna var bare halvt frembudt og derfor dannet det seg en fold av tannkjøtt rundt tanna. Nedi denne lomma havner det masse bakterier fordi man ikke kommer til nedi der med tannbørsten.


Etter en viss tid vil disse bakteriene skape en infeksjon, som viser seg gjennom ømt tannkjøtt og smerter. Du må rett og slett gå til tannlegen. Trekk din visdomstann smertefritt. Bli kvitt din visdomstann.


Og som om vi ikke har det grusomt nok med disse plagene, må de fleste som er i 20-årene også lide seg gjennom de beryktede visdomstennene. Jeg kan se pittelitt av den, siden det er gått hull på tannkjøttet, men den har ikke kommet frem, så det regnes vel som komplisert. Det sistnevnte er nærmest håpløst. Hvis du har en abscess langsmed en tann, og tannen ikke må trekkes, vil drenering av abscessen og dyp reingjøring rundt tannen og tannkjøttet ofte være tilstrekkelig behandling.


Har du abscess som skyldes at tannkjøttet delvis dekker en visdomstann , kan tannlegen anbefale å trekke den. Jeg gikk ikke til legen, og de fleste symptomene ga seg etter en månedes tid. Tettheten i nesen har imidlertid vedvart siden da. Etter et døgn eller to hovnet jeg kraftig opp i halsen på samme side. Periodontitt vises først som oftest med rødt og litt hovent tannkjøtt som blør lett ved tannpuss og bruk av tanntråd.


Tilbaketrukket ben og tannkjøtt , som fører til lengre og løse tenner, er de neste symptomene pasienten kan merke selv. Diagnosen stilles ved at tannlegen undersøker munnhulen og vurderer røntgenbilder. Denne type er vanligvis forårsaket av en infeksjon i mellomrommet mellom tann og tannkjøtt.


Infeksjonen kan oppstå etter mat blir samles opp mellom tannkjøttet og tannen. En tann-relaterte abscess (også kalt en periapical abscess) inntreffer inne i tannen. Hevelse i munnen er et tegn på betennelse, dette tilstand kan være farlig, derfor skal du søke hjelp snarest. Et sunt tannkjøtt er tett og har en granulert overflate. Hvis du har betennelse i tannkjøttet vil du oppleve at tannkjøttet er hovent , betent, rødlig og ømt, og kan løses.


Ved tannkjøttbetennelse økes tendensen til å blø etter tannbørsting og rengjøring av tannmellomrom med tannstikkere, tanntråd eller interdentalbørster. I blant har jeg vondt og tannkjøttet ser hovent ut, men nå er det bare hovent.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg