mandag 9. oktober 2017

Hva bør gravide spise

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Folat i første trimester er også viktig. I enkelte deler av landet kan blant annet reinkjøtt fremdeles inneholde forurensning etter Tsjernobylulykken, og vil dermed inneholde noe radioaktivitet. Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort. Gravide bør ikke få i seg mer enn 40.


Er det risikabelt å spise medium stekte hamburgere på restaurant?

Kan gravide spise vakuumpakket kjøttpålegg, som f. Hvorfor skal gravide bare spise fersk røkelaks? Stemmer det at gravide ikke bør spise fisk? For å forebygge ryggmargsbrokk, anbefales folat-tilskudd på 0. Det er svært lite sannsynlig at disse går over i morsmelken og smitter barnet gjennom amming.


Du kan derfor spise både spekemat og ulike typer oster i ammeperioden. Mattilsynet anbefaler at sårbare grupper som gravide bør unngå upasteuriserte meieriprodukter, da det er økt risiko for smitte av mikroorganismer når mat ikke er varmebehandlet. Matvarer som gravide bør unngå å spise.


Råd fra helsemyndighetene.

Du kan stort sett spise det samme som før med noen unntak. Som gravid bør man heller ikke spise fiskelever, krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus er trygt) eller eksotiske fisker som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk (tunfisk på boks er trygt). Mange gravide bekymrer seg veldig for hva de ikke kan eller bør spise , men generelt anbefaler jeg å heller fokusere på hva du bør få i deg denne perioden. Hvis ikke blir frykten for å spise spekemat så stor at du glemmer at du har spist frossenpizza til middag tre ganger denne uken, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.


Lurer du på hva du bør spise og hva du ikke bør spise når du er gravid? Her finner du artikler om kosthold og graviditet skrevet av fagfolk. Enkelte ser på de å være gravid som en mulighet til å spise alt man kommer over og har lyst på fordi man tross alt spiser for to. Les våre tips til hvor mye gravide bør spise. Når du er gravid er det viktig å spise variert, slik at du får i deg alle næringsstoffene du trenger.


Medisiner og helsekostprodukter. Selv om du stort sett kan spise det samme som før, er det enkelte unntak. I tillegg bør du være ekstra påpasselig med hygienen. Risikoen er liten for å smittes, men hvem ønsker vel å utsette det mest dyrebare i verden for unødvendige farer? Det er veldig mange matvarer vi kunne ha advart mot stort inntak av, men i stedet anbefaler vi gravide å spise variert.


Men gravide er opptatt av hva som er trygt og hva de bør unngå å spise ? Det er mye fokus på hva gravide ikke skal spise. Dette bør man spise under graviditeten. Men man bør også tenke over hva man faktisk bør prioritere å få i seg, slik at barnet skal vokse og utvikle seg som normalt.

Det er ikke så lett å holde oversikten, men her gir vi deg tips til hva du bør tenke over. Noen tror at ammende ikke kan spise mat som de ble anbefalt å unngå som gravide , for eksempel muggost og kjøtt som ikke er gjennomstekt. Hva bør jeg ikke spise ? Men du kan fint spise disse matvarene når du ammer.


Unngå for mye kaffe, te og cola. Andre ting gravide bør være forsiktige med er anti-cellulittkremer, som kan inneholde forholdsvis store mengder koffein som tas opp i kroppen. Listen over potensielle farer vil ingen ende ta for vordende og engstelige mødre. Derfor har vi samlet noen utsagn om gravides kosthold her, for å avklare hva som er fakta, og hva som bare er fleip og myter.


Mange spørsmål fra gravide kvinner handler gjerne om trening og mat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg