mandag 11. april 2016

Vannkopper og graviditet

Er blodprøven negativ, er du ikke beskyttet mot vannkopper. Tas blodprøven før du blir gravi kan du velge å bli vaksinert og dermed sikre deg full beskyttelse mot vannkopper under en graviditet. Vaksinasjon må da skje minst tre måneder før graviditet. Vaksine mot vannkopper skal ikke brukes under graviditeten.


En gravid kvinne som er immun mot vannkopper , overfører sine forsvarsstoffer til fosteret.

Dette fører til at fosteret er immunt ved fødselen i en viss periode. Alle kvinner blir immune når de har hatt vannkopper tidligere. Det er viktig at kvinner som ikke har hatt vannkopper blir oppdaget. Jeg er gravid i uke og lurer på om det er noen fare for at jeg får helvetesild siden jeg har vært i nærkontakt med barnet som har vannkopper.


Gravid med vannkopper. Jordmor ved Jordmortjenesten i Tromsø Kommune, Helena Roos, sier at personer med svekket immunforsvar kan bli alvorlig syke av vannkopper , men at smitte under graviditet skjer svært sjelden i Norge. Selv om hun i løpet av sine år som jordmor aldri har behandlet en gravid kvinne med vannkopper , skjer det innimellom.

Det er mulig å sjekke dette gjennom blodprøver, det eksisterer hurtigtester for dette som gir svaret i løpet av minutter, men det er sjelden at primærleger har slikt utstyr på kontoret sitt. Smitte under graviditet skjer svært sjelden i Norge. Hvis du er vaksinert mot vannkopper eller har hatt vannkopper tidligere, er det ingen grunn til bekymring dersom du er gravid og kommer i kontakt med noen som har vannkopper. I motsatt fall bør du ta kontakt med lege raskt dersom du har vært utsatt for vannkoppesmitte. Vannkopper og graviditet.


Varicellavirus kan overføres fra mor til foster gjennom hele svangerskapet. Feber og sykdomsfølelse som blir fulgt av et utslett som gjerne starter på brystet og ryggen og sprer seg til ansikt, hodebunn, armer og ben, kan være vannkopper. Etter et par dager danner det seg en skorpe som etter hvert faller av. I munnens slimhinne kan en. Utslettet klør ofte.


En som har helvetesild smitter ikke andre med helvetesil men med vannkopper – dersom de ikke er immune mot vannkopper fra tidligere sykdom eller vaksine. Når kan du gå tilbake igjen til barnehage og skole etter at du har hatt vannkopper ? Jenta mi hadde vannkopper da jeg gikk gravid. Når du har hatt vannkopper som barn er det ikke farlig for deg eller babyen å være i nærheten av smitte.


Så du kan slappe helt av.

Sykdommen smitter ved dråpesmitte gjennom luften eller ved direkte berøring av væske fra utslettet. De fleste får vannkopper i løpet av barneårene. Barn nr hadde vannkopper for uker siden. Man regner med at det er ca. Ta raskt kontakt med lege hvis du ikke er vaksinert eller har hatt vannkopper.


De antivirale medisinene fungerer bedre jo tidligere de tas, så det er viktig å kontakte lege raskt hvis du har nedsatt immunforsvar. Det finnes også en vaksine mot vannkopper som kan vurderes til utsatte pasientgrupper, for eksempel hvis du planlegger en graviditet og ikke har hatt vannkopper tidligere. Denne må tas før du blir gravid. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper.


Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper. Hvis du har hatt vannkopper én gang, kan du ikke få det igjen. Du kan derimot få helvetesild senere i livet, fordi virus har ligget sovende i dine nerver.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg