torsdag 21. april 2016

Kittmodnet ost

Kittmodnet ost

Denne osten er veldig fast, men kan fint skjæres i skiver og fin å raspe som en parmesan. Veldig godt utviklet smak. Andre kittmodnede oster krever annen vin.


Tips: Skal du bruke retten på et ostfat, husk å velge ulike ostetyper, som hvitmuggost, blåmuggost, kittmodnet ost , faste oster og ferske kremoster. Vanligvis går de milde ostene raskere unna enn de skarpe, så beregn mest av de milde ostetypene. Husk også at tilbehør til ost skal ikke konkurrere med ostens smak, men være et kompliment.


Etter det ble osten mer lik Gruyére i konsistens. Comté er en ost en fantastisk fylde og sødme, med innslag av smør, blomster og hasselnøtter. Skorpen er vakker, kittmodnet , gulbrun og litt klissete. Port Salut er en halvfast, kittmodnet ost med franske aner.


Kittmodnet ost

Du trenger både myke, faste, milde og sterke oster. Ostene bør ligge i en bestemt rekkefølge på fatet: Fra mild til sterk. For å få maks ut av smakene i ostene bør de spises i den rekkefølgen også. Du får nemlig ikke så mye utbytte av en mild ost etter en stram roquefort. Ridder er en halvfast, kittmodnet ost med enestående fyldig og pikant smak og aroma.


Den har en orangegul farge, smidig konsistens og orangegul spiselig kitt overflate. Smaksløkene er sensitive og dempet av sterke smaker. Derfor bør du først servere de mildeste ostene og tilbehøret dertil.


Kittmodnet ost

Start med frisk ost , hard ost og hvit ost , fortsett med geitost, vasket kittmodnet ost og til sist blåmuggost. Hvor mye ost bør jeg beregne? Her er en enkle tommelfinger-regel. Chaumes er en kumelksost fra Dordogne-området i sør-vest Frankrike. Dette er en relativt vanlig ost i norske butikker, men da pasteurisert.


Sjekk om du kan få den upasteuriserte varianten. Kommer fra byen Hures-la-Parade, det samme gjør osten Lou Rocaillou, av sauemelk den også, men det er altså en helt annen ost. Selve osten er jevn med litt gummiaktig konsistens.


Kittmodnet ost

Men de driver definitivt med sauer i Hures-la-Parade. Nok om det, til forskjell fra Lou Rocaillou er Claousou, som (parantes bemerket) også kan hete Le Claousou eller Lou Claousou, en kittmodnet ost. Eiker Holtefjell har førsteklasses smak og konsistens. En eksklusiv, fast, modnet lagringsost med rødkittskorpe. I noen tilfeller pr porsjon.


Osten har utallige bruksområder innen matlaging. Klikk på varen for å se mer. De kjennetegnes ved sin gul–oransje overflate og sin markante lukt. Kittmodningsost er lett å dra kjensel på. Som oftest er kittmodnet ost noe bløt i overflaten.


Her finner du alt fra kraftige oster som Munster og Morbier til milde varianter som St. All ost inneholder kalsium og kalsium er viktig for skjelettet vårt. Ost er en god kilde til kalsium, og spiser du en brødskive med gulost (gram) dekkes hele av det anbefalte inntaket av kalsium for voksne. Chevre er fellesbetegnelsen på oster som er laget av ren geitemelk, og derfor vil man finne oster i denne familien som også er hvitmuggost, kittmodnet ost , fastost, osv. Det er Frankrike som produserer mest ost av denne typen, men også i andre land produseres oster som hører til i denne familien, blant andre norsk Haukeli Chevre.


Velg ulike ostetyper, som hvitmuggost, blåmuggost, kittmodnet ost , faste oster og ferske kremoster. Tips: Det blir spist mer hvitmugg enn blåmugg, så velg alltid en større mengde hvitmuggoster. Velg også oster laget av ulike typer melk: ku, geit, får, eller blandinger av disse, og sist men ikke minst, oster av ulik smaksstyrke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg