mandag 4. april 2016

Gravid kosthold

Gravid kosthold

Gravide har økt behov for de fleste næringsstoffer, blant annet kalsium, jod og folat. Les mer om hvilke næringsstoffer og matvarer som er viktig for gravide. Rask og trygg leveranse. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Billig, sikker og rask graviditetstest.


Kjøp nå, test deg hjemme. Kosthold for gravide. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes. Helsekort for gravide er et journaldokument for å sikre forsvarlig behandling, og understøttes av Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen.


Mat og drikke gravide ikke bør spise. Gravide kvinner kan i all hovedsak følge de samme kostrådene som resten av befolkningen. Det innebærer et variert kosthold satt sammen av grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær, magre meieriprodukter, fisk, bønner, linser, erter og nøtter. Folat er svært viktig for kvinner som er blitt gravide eller planlegger å bli gravide.


Tilskudd av folat reduserer risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret og det anbefales at man tar tilskudd av 4µg per dag frem til uke i svangerskapet. Vitamin D er viktig for både mor og foster. Et sunt kosthold for deg og barnet i magen trenger ikke være så komplisert, men noen ting er det greit å være klar over. Visste du at det du spiser mens du er gravid kan hjelpe deg til å få mer overskudd etter du har fått barn?


Bygger du opp en reserve i kroppen mens du er gravid , vil ikke ammingen etter fødsel tære like mye på kroppen og kreftene dine. Det gjør du ved å spise rundt 5kcal mer enn vanlig gjennom et balansert kosthold. Som gravid spiser du for to, men ikke for to voksne.


Det ekstra energibehovet som kreves under svangerskap tilsvarer omtrent næringsinnholdet i følgende måltid: en skive brød med pålegg, et glass skummet melk og et eple. Riktig kost under svangerskap er det som vi alle kjenner som sunn kost. Det anbefales å holde en regelmessig måltidsrytme med 3-måltider.


Dette medfører mindre. Mange av matvarene som nevnes nedenfor, er lite brukt i et normalt norsk kosthold , og vil derfor bare gjelde en liten gruppe gravide. Sannsynligheten for at fosteret tar skade av at moren spiser disse matvarene, er liten, men Mattilsynet anbefaler likevel gravide å følge rådene nedenfor. Bortsett fra folat (folinsyre) som alle gravide anbefales å ta både før de blir gravide og i svangerskapets første tre måneder, finnes det ingen generelle råd for bruk av kosttilskudd. Mange gravide har behov for tilskudd av D-vitamin, jern og jo avhengig av kostholdet og jernlagre tidlig i svangerskapet.


Når du planlegger å bli gravid er tilskudd av folat viktig. Det reduserer risikoen for ryggmarksbrokk hos fosteret. Er du allerede blitt gravid bør du tidligst mulig begynne med tilskudd av folat. Anbefalingen er 4mg folat per dag de første ukene av svangerskapet, og du får kjøpt dette reseptfritt på apoteket.


Gravide trenger et variert kosthold som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Du trenger litt mer mat i perioder av svangerskapet for at barnet skal vokse og utvikle seg normalt. Maten bør inneholde vitaminer, mineraler og fettsyrer. Matproduksjon og kosthold er også en betydelig kilde til globale klimautslipp og miljøødeleggelse. Forskere ved OsloMet har spurt 2gravide kvinner som har svangerskapsdiabetes om kostholdet deres før de fikk diagnosen.


Over halvparten av disse kvinnene hadde et annet morsmål enn norsk. Resultatene viste at mange av kvinnene hadde et kosthold som ikke var i tråd med anbefalingene fra helsemyndighetene. Det betyr at sammensetningen av kostholdet blir desto viktigere.


Et sunt og variert kosthold vil i stor grad dekke næringsstoffbehovet i denne perioden, med noen unntak. Gravide bør ta folattilskud samt for mange gravide og ammende kan tilskudd av vitamin omega 3-fettsyrer, jern og jod være nødvendig. Fullkornsbrød og fullkornsgrøt inneholder massevis av fiber, som reduserer risikoen for forstoppelse.


Gravid kosthold

Spis frukt og grønnsaker til alle måltider. Det finnes ikke vitenskapelig grunnlag for at gravide kan forebygge allergi hos barnet ved å unngå bestemte matvarer i svangerskapet. Det er imidlertid vitenskapelig grunnlag for at et fullverdig kosthold i svangerskapet har betydning for barnets helse senere i livet, sier Carlsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg