torsdag 7. april 2016

Norrøn navn

I denne kategorien er kun navn med norrøn opprinnelse inkludert, det vil si navn med opprinnelse i perioden ca. Liste over kvinnenavn med norrøn opprinnelse er en liste over kvinnenavn som var brukt i norrøn tid. Liste over personer i norrøn mytologi inneholder navn på personifiserte figurer som omtales i den norrøne mytologien.


Persongalleriet i åsatroen består av ulike ætter og vesener som delvis flyter over i hverandre. Leter du etter et norrønt navn til en jente?

Da har du kommet til riktig sted! På denne siden finner du en alfabetisk oversikt over en rekke norrøne kvinnenavn. Det finnes også en moderne utgave av denne religionen, med etablerte trossamfunn.


Og Frøy, som var navn på en gu blir brukt mer for jenter enn gutter, legger han til. Norrøne navn fra Vietnam. I noen tilfeller er det kanskje enda mer tilfeldig at et barn har et mytologisk navn.


Navn på gårder, steder og naturformasjoner kan gi kunnskap om norrøn mytologi.

For eksempel gir stedsnavn bestående av en kombinasjon av gudenavn og hov, som Torshov, en indikasjon på at det i dette området har vært praktisert dyrking av Tor. Liste over dyr i norrøn mytologi inneholder navn på dyrefigurer som omtales i den norrøne mytologien. For enkelte av figurene kan det være vanskelig å si om det er personifiserte guder eller jotner i dyreham, eller om det dreier seg om dyr. De norrøne fortellingene og forestillingene utviklet seg over ti og det har vært store regionale forskjeller. Ordene er blitt kortere og bøyningsformene redusert.


Også fra navn og ord opptatt i fremmede språk kjenner vi litt til norsk språk i denne tiden. I irsk og skotsk-gælisk ble det tatt opp en del norske ord. Dessuten har skaldekvad og eddakva som først ble skrevet ned senere, bevart rester av språket fra vikingtiden, se kvad. Dette er som regel navn på steder hvor vikingene først slo seg ned. I Yorkshire er det i dag 2stedsnavn som slutter med - by.


Navnet Tor inngår i en mengde stedsnavn og personnavn. Tor er sentral i mange av de kjente mytene i norrøn mytologi. De fleste av disse er samlet i Snorres edda.


I dag finner vi spor etter Tors fremtredende plass i den norrøne mytologien i navnet på ukedagen torsdag. Da de hadde skapt verden gikk de en dag på stranden og oppdaget to trestokker som hadde skylt i land.

De begynte å leke med dem. Brødrene ga dem også navn og klær. Men land- navn finnes det også en god del av fra Sogn og nordover helt til Troms, mens tveit- navn er det mange av på flatbygdene på Østlandet.


Som siste leddet i gårdsnavn betyr land land som er skikket for gårdsdrift. Oftest dreier temaet seg om Tors kamp mot kaoskrefter som jotnene. Se alle synonymer til norrone navn.


Få kryssordhjelp her. Frøya er den viktigste åsynjen, gudinnen, i Åsgård og i den norrøne mytologien. Hun er egentlig en av vanene, og hennes særlige ansvarsområde er erotikk, kjærlighet og fruktbarhet, men også død og sei som er en form for magi og dyp kunnskap om livet og døden.


Vi skal begynne å prøve i sommer, og i den forbindelse diskuterer vi navn. Småen har to navn (norrøne), der vi valgte hver vårt og heldigvis passet det sammen og passet enda bedre da vi fikk se ham! Runealfabetet har fått sitt navn etter de seks første lydverdiene: F-U-Th-A-R-K. Runene ble også delt inn i tre ætter, av årsaker som ikke er forklart.


Den eldste bevarte runeinskripsjonen er fra ca. Vimose på Fyn i Danmark. Hvorfor ikke gi hunden din et morsomt og humoristisk navn ? Det kan være veldig gøy å gi hunden din et typiske menneskenavn, slik som Mads, Toril, Sverre, Solveig etc.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg