torsdag 14. april 2016

Født uke 36

Født uke 36

Spedbarn som fødes etter uke 3 klarer seg som regel fint. De kan ha bruk for noen flere dager på sykehuset, men vil på lengre sikt ha like gode helseutsikter som barn født rundt termin. Det fødes få spedbarn før uke 32. Disse barna må ligge lenger på sykehuset.


Barna er underutviklet når de kommer til verden. Tror nok at du får reise hjem tidligere ved fødsel i uke hvis barnet får i seg mat og går opp i vekt. Prematur anvendes som benevning på barn født før 37. Barn født mellom uke og uke bruker betegnes som for tidlig født (PT – Pre Term), fødsel i uke 29–som mye for tidlig født (VPT – Very Pre Term), og før uke som ekstremt mye for tidlig født (EPT – Extremely Pre Term). Ved uker er det helt greit å føde også på små fødeavdelinger i distriktene.


Er du i uke 3 kan det hende at en forsøker å stoppe fødselen – slik at kvinnen kan rekke å komme seg til en større fødeavdeling for å føde. Gravid uke , og 38. Livmoren vil etter hvert synke ned og det vil oppleves litt enklere å puste. Noen får problemer med å sove fordi det er vanskelig å finne en behagelig hvilestilling.


Overgangen skjer hjemme. Forskerne bak studien skriver i en pressemelding at barn født ved uker har nesten dobbelt så stor sjanse for å havne på akuttmottaket i løpet av den første måneden etter fødselen enn de som er født etter eller uker. En baby født i uke kan være litt trøttere en de som er født senere.


Og det er en litt større sjanse for at barnet kan få gulsott (pga. umoden lever, jo mer prematur, jo større risiko for det. Men det er ikke noe alvorlig diagnose, og er lett å behandle). Dette er den siste uken at babyen vil regnes som født før tiden. Du går nå inn i svangerskapets siste måne og mest sannsynlig også siste uken i arbeid før du går ut i permisjon.


Født uke 36

Du skal kanskje på svangerskapskontroll igjen denne uken , og denne måneden er det anbefalt med en kontroll hver 2. Blodtrykk, urin, barnets hjerteaktivitet og vekst måles, som ved tidligere kontroller. Når du er gravid i uke så har barnet lagt seg rett, med hodet i bekkenet. I svangerskapsuke har du sikkert vont i ryggen og føttene dine blir hovne utover dagen. Barnet veier i uke mer enn kilo. Les om alt som skjer når du er gravid i uke 36.


For tidlig fdsel, det vil si at barnet fdes fr utgangen av svangerskapets uke 37. Se det aktuelle ukenummeret og oversett mellom ukenumre og datoer på Ukenr. Uke begynner mandag 31.


Født uke 36

Har fått to babyer født i uke med planlagt keisersnitt (to svangerskap, ikke tvillinger #128522;). Førstemann hadde lavt blodsukker og måtte ligge ett døgn på nyfødt intensiv for å få sondemat. Han fikk gulsott og måtte ha lysbehandling i timer. Her vil vi ikke forsøke å stoppe fødselen eller gi lungemodningssprøyte, men forholde oss til dette som en vanlig fødsel, sier Brandis. Han forteller at barn født før uke klassifiseres som ekstremt prematur.


Mine tvillinger er født med KS i uke og veide like under kg. De var ikke interessert i puppen, ville ikke suge. Så begge ble flaskebarn, greit for jeg hadde heller ikke melk til dem. Vi dro hjem etter dager, men slet med å få i de mat, selv med flaske.


Født uke 36

Etter en mnd ble det bedre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg