tirsdag 22. januar 2019

Siste forbruksdag

Siste forbruksdag

Ved å endre merkingen fra siste forbruksdag til best før, håper Gilde og Prior at vi forbrukere reduserer unødvendig kasting av mat. Norge har strenge regler for merking av nedkjølte og. Produkter merket med siste forbruksdag i stedet for best før, bør du være litt mer forsiktig med. Ferske kylling- og kjøttprodukter og andre matvarer som er lett bedervelige blir.


Siste forbruksdag

Andre matvarer er derimot stemplet med Best før, og for de gjelder helt andre regler, melder forskning. Det er nemlig gode grunner for at ferske kjøttvarer merkes med siste forbruksdag i stedet for best før. De skal derfor ikke spises etter at dato for siste forbruksdag er gått ut. Så lenge holder matvarene seg - Vi har da luktesansen i behold. Siste saker oSiste forbruksdag.


Men det er klart at det er marginer på disse datoene. Alle kjøttdeigene med denne datoen skal nemlig være trygge å spise til og med denne dagen. Alle vil ikke bli dårlige samtidig, og ihvertfall ikke på et visst klokkeslett. Det vil være litt relativt, siste forbruksdag datoen er en dato satt som siste dag før produktet kan være dårlig. Enormt mye mat har helt riv ruskende feil merking da Norge får mye av disse fra EU regler, som feks egg og kylling er helt på jordet merket.


Han forteller at matvarer merket med best før vil tape seg i smak og forandre farge, men absolutt ikke er helseskadelig å spise. De er i tilegg lov å selge i butikken etter utgått dato. Varer merket med siste forbruksdag kan være helseskadelig etter denne datoen. Det er viktig å vite forskjellen på de to matgruppene.


BEST FØR og SISTE FORBRUKSDAG er merket på nesten alle matvarer i dag. Mange forbrukere er ikke kjent med at disse begrepene har ulik betydning. Det gjør at vi kaster mer mat enn vi trenger.


Siste forbruksdag

Etter siste forbruksdag kan mikroorganismer i maten gjøre deg syk dersom du spiser produktet, forteller Lillebakken. I lettbedervelig mat kan det vokse opp mikroorganismer som kan gjøre oss syke. Les også: Slik rengjør du jernpannen.


Seniorforsker i Nofima, Askild Holck, sier at mat merket siste forbruksdag ikke skal spises. Det forutsettes at maten er oppbevart som anbefalt. Matvarer du bør holde deg unna etter siste forbruksdag.


Siste forbruksdag

Det er også forskjell på matvarer som har merkingen siste forbruksdag eller best før. Når du bruker siste forbruksdag betyr det at produktene ikke bør spises etter denne dato på grunn av mattrygghet, sier Rosnes. Om sommeren bør du være ekstra forsiktig med disse varene.


Den første merkingen er på varer som kan bli helseskadelige om de spises etter siste forbruksdag , mens best før betyr en produktgaranti fra produsenten om at varen smaker og ser ut. Når det gjelder siste forbruksdag kan det være annerledes, men ikke nødvendigvis. Denne datobegrensningen brukes oftest på ferskvarer og annen lett fordervelig mat som det er naturlig å anta har begrenset holdbarhet. Datomerkingen er oftest satt ut i fra mikrobiologiske hensyn. Det vil si at etter den datoen kan mikroorganismer i maten gjøre deg syk dersom du spiser produktet.


Forskjell på best før og siste forbruksdag Hvordan du skal planlegge innkjøp og måltider Riktig oppbevaring av ulike typer råvarer Tilberedning av restemat, enten fra råvarer du har til overs, ferdige retter som trenger en ny vri eller rester av tilbehør som ris, pasta, poteter og saus. Irriterende, kjøpt svinekjøttstrimler på Coop i går, medlemskupp kr. Så så jeg i dag, siste forbruksdag 25. Burde da stått enda lavere pris da vel?


Det er ikke godt, det er virkelig ikke godt, sier Ingrid. Kylling er noe av det som er farligst å spise etter det er utgått. Mange kjølevarer er i denne kategorien, og det kan være pakker med fersk kyllingfilet, kjøttdeig eller fisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg