onsdag 6. august 2014

Mye vann i kroppen

Hva er årsaken til vann i kroppen ? Vanninnholdet i kroppen er normalt svært konstant - det er først og fremst regulert av hvor mye vann og salt nyrene utskiller. En rekke forskjellige hormoner kan påvirke vannutskillelsen, men normalt er vanninnholdet i kroppen uavhengig av hvor mye væske vi drikker i døgnet. Men det kan bli for mye av det gode - ikke av hvor mye vann du inntar, men hvor mye vann som befinner seg i kroppen din.


Dette kalles vann i kroppen eller ødem.

LES OGSÅ: Mat for deg med irritabel tarm. I kroppen kommer for mye vann oftest til uttrykk som høyt blodtrykk og hovne legger, føtter og fingre. Dette er fordi vannet følger tyngdekraften, og dermed samler seg på de laveste punktene i kroppen , forklarer hudpleier Anne Kathrine Hansen. Hevelsene blir ofte verre utover ettermiddagen og kvelden, og kan roe seg i løpet av natten. Jeg har ikke så mye greie på hvordan man skal bli kvitt for mye vann i kroppen , men en ting vet jeg og det er at etter at jeg la om kostholdet til mer grønnsaker og frukt, grovt brø og vann , føler jeg meg mye bedre.


Folk nå for tiden spiser for mye junk foo sånn som snop, kaker, sjokolade, kjøtt og lignende. Hevelsen som kommer fra vann i kroppen kan også skje i ansiktet ditt. Det er vanligvis synlig i kinnene og øyelokkene dine, som vil øke litt i størrelse.

Overskuddet av væsker gjør at ansiktet ditt ser rundere ut. Etter å ha drukket mer vann en anbefalt per dag (liter per kg), over en lengre periode har her det oppstått en god del væskeansamlinger i kroppen. Noen som har noen tips om hvordan å bli kvitt det? Jeg skulle ha skrevet væske istedenfor vann.


Har for det meste drukket is-te (fra til 5-liter), og beklager feilen. Kvinner er spesielt utsatt for vann i kroppen , sier Harriet Haukelan spesialist i allmennmedisin ved Tanum legekontor i Bærum. Mange får ekstra mye væske i kroppen når de skal ha mensen. For å kutte vann i kroppen og senke vannprosenten så kan du redusere inntaket av karbohydrater og salt, samt øke mengden vann du drikker.


Da ett gram med karbohydrat binder nærmere gram mev vann så vil du tjene mye på å kutte antall gram karbohydrater du spiser. Styrketrening hjelper deg med å komme i god form. Vann i kroppen , eller ødem, er et svært vanlig problem forårsaket av et ubalansert kosthol å være for stillesittende og å ikke drikke nok vann. Mange ganger tror folk de har lagt på seg, men det som faktisk har skjedd er at kroppen deres ikke prosesserer væsker som den skal.


Uten mat kan vi klare oss i flere uker, men uten vann overlever vi bare i noen få dager. Kan ikke lagre vann. Til sammenligning består en avocado av prosent vann , og poteter av prosent vann.


Kroppen består av til prosent vann. Vann utgjør basis i blodet, fordøyelsessafter, svette, og det oppbevares i muskler, fett og bein.

Dehydrering kan gi slapphet og redusert energinivå. Drikker allerede l vann daglig. Liker ikke salt, men kan hende jeg finner noen overraskelser i kostholdet. Ironisk nok var jeg saltavhengig for litt over år siden uten å slite med vann i kroppen. Sukker er en stor syndebukk hos meg.


Er heller ikke den flinkeste til å bevege meg på grunn av kronisk sykdom. Føler meg tung og ekkel i kroppen. Er ca kilo unna å nærme meg overvekt, så på tide å ta tak. Har alltid hatt et markert ansikt, men kjenner det er antydning til dobbelhake.


Leggene blir hvite om jeg trøkker de forsiktig inn (baksiden av leggen) føler de liksom har svulmet opp! Jeg slet veldig med det før jeg gikk ned i vekt. Jeg skiftet til lavkarbo-livsstil, og da forsvant det ekstra vannet i kroppen. Jeg drikker mye vann nå, men det ekstra vannet som gjorde bena mine puffy og leggene mine gedigne, er borte.


Også musklene, lungene og hjernen inneholder mye vann. Vannet i kroppen fører oksygen til cellene, fjerner avfallsrester og beskytter leddene og organene. Hjertesvikt kan føre til at kroppen holder på for mye vann. Den enkleste måten å sjekke om det er mye vann i kroppen er å veie seg regelmessig.


Legen eller sykepleieren vil fortelle deg hvor ofte du må veie deg. Hvis du legger på deg mer enn to kilo på mindre enn tre–fire dager, kan det være fordi det er for mye vann i kroppen. Muskler består av prosent vann , og det er derfor også rundt prosent vann i kjøtt, og ofte enda mer i frukt og grønnsaker. Jeg klarer å binde enormt mye vann i kroppen i perioder.


Jeg har prøvd meg fram og tilbake for å se hva som kan trigge det, men har enda ikke kommet fram til noe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg