onsdag 6. mars 2019

Vannkopper forløp

Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Hvis den gravide ikke har hatt vannkopper , kan en blodprøve vise om hun er mottakelig for infeksjonen (seronegativ).


Vannkopper er som hovedregel ikke farlig for friske barn. Ungdom og voksne kan få mer alvorlig forløp av vannkopper. For ellers friske mennesker er vannkopper en uskyldig sykdom, særlig hos barn er sykdommen mild og går over av seg selv. Voksne som får sykdommen blir gjerne hardere rammet enn barn. Varicella-zoster-virus tilhører herpesvirus-familien.


Viruset forårsaker vannkopper , som er en barnesykdom, men som ofte har alvorlig forløp hos voksne og nyfødte. Viruset er svært smittsomt i 1–dager før utslettet kommer, og 3–dager etter utbruddet. Hvis en gravid blir utsatt for smitte og ikke vet om de har hatt vannkopper tidligere, bør testes for antistoffer mot varicellavirus.


Vannkopper forløp

Siden smitten gir livsvarig immunitet, forekommer vannkopper meget sjelden hos voksne, men voksne som tidligere ikke har vært infisert, kan utvikle sykdommen. Gravide har høyere risiko for alvorlig forløp av vannkopper enn andre. VZIG kan hindre utbrudd av vannkopper hos ikke-immune personer hvis det gis kort tid etter smitteeksponering. Dersom mor smittes av varicella i siste trimester, er det fare for komplisert forløp med høy feber, livstruende lungebetennelse og encefalitt (hjernebetennelse).


Symptomer og forløp. For de med svekket immunsystem kan vannkopper være veldig farlig. Man kan få lett feber, og mange plages med kløe i utslettet.


De fleste har et mildt forløp av sykdommen, ofte uten feber eller andre plager. Utslettet kommer raskt de første dagene, og det typiske er at man ser utslett i forskjellige stadier. Hvis A-Derma Cytelium eller Hvitvask-sinkliniment ikke lindrer nok – og nattesøvnen forstyrres – kan lege eventuelt foreskrive kløestillende legemidler. Likevel regner vi med at til prosent av befolkningen har hatt vannkopper som barn. Hva kan årsaken til at noen ikke får sykdommen som barn være?


Ved tvil, konferer med infeksjonsmedisiner. Hos nyfødte er varicella en alvorlig infeksjon, og behandling med varicella zoster-immunglobulin er indisert hvis mor får varicella nær fødselen eller barnet eksponeres for vannkopper i første leveuke. Problemet er at det kan ta noen dager før svaret foreligger.


Sykdommen forårsaker kløende utslett, med væskefylte blemmer og feber. Som barnesykdommer flest, er det vanligst å få vannkopper i småbarnsalderen, og da utvikles det som regel immunitet mot sykdommen. Voksne kan også få vannkopper , og blir ofte sykere jo eldre de er. Er oftest en ufarlig sykdom hos friske personer, men hos voksne kan den gi et alvorlig forløp. Har du hatt vannkopper som barn, oppholder viruset seg latent i kroppen.


Også vaksinerte kan få sykdommen, men da vanligvis med mildere forløp. Skorpebelagt etter 1-dager. Forårsaker vannkopper som er en barnesykdom, men ofte med alvorlig forløp hos voksne. Meget smittsomt i tiden 1-dager før utslettet kommer til 3-dager etter.


Smittemåte, vanlig luftsmitte. Viruset smitter vanligvis ved luftsmitte, men også gjennom direkte kontakt med væske fra utslettet. Nyfødte barn av mødre som aldri har hatt vannkopper er også en risikogruppe. For gravide som selv har hatt vannkopper som barn det ikke farlig å omgås vannkopper. Gravide som aldri har hatt vannkopper bør unngå smitten.


Dessuten kan infeksjonen i første halvdel av graviditeten i sjeldne tilfeller (ca. ) medføre alvorlige fosterskader. Nyfødte bør isoleres fra søsken som har vannkopper de to første leveukene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg