mandag 4. mars 2019

Tørrhoste hos barn

Her finner du en oversikt over ulike grunner til at barn hoster, og en rekke tiltak mot hoste hos barn. Hoste er oftest ufarlig og skal vanligvis ikke behandles. Tørrhoste er når man hoster men det ikke produseres noe slim. Det har også en tendens til å forårsake irritasjon og, hvis det ikke behandles, kan det bli verre etterhvert.


Hoste kan oppfattes ekstra slitsomt for små barn – og foreldre. Mange barn sliter med å sove når de har hoste, og dette kan fort gå ut over hele familien. Men det finnes gode råd: Hold soverommet kjølig. Allmennlegen legger til at det er viktig å huske på at noen typer medisiner som brukes mot for eksempel høyt blodtrykk og hjertesvikt, også kalt ACE-hemmere, kan gi tørrhoste som bivirkning. Virusutløst luftveisinfeksjon kan hos noen barn feiltolkes som astma.


Allergi kan også gi tilsvarende symptomer. I Norge er kikhoste hos små barn sjelden grunnet høy vaksinasjonsgrad med effektiv vaksine. Barn Forkjølelse hos barn. En forkjølelse gir normalt tett og snørrete nese, hoste og vond hals.


Oftest er dette tørrhoste. Pusteproblemer hos barn , veiviser. Tung pust eller kortpusthet kan utløses på grunn av mangel på oksygen i kroppens vev. Langvarig hoste hos barn. Hvis barnet hoster og hoster uten ukelange pauser innimellom, kan det være et tegn på astma.


Da bør foreldrene ta kontakt med fastlegen, slik at barnet blir utredet videre, sier Hermansen. Dersom du har et lite barn som har en gjøende eller svært plagsom hoste. Ved behov for rask, enkel og trygg legehjelp kan du kontakte lege på nett.


Dette er selvstendige legetjenester som ikke leveres av Apotek 1. På tross av anbefalingen om antibiotika ved lungebetennelse finnes det ikke noen sikker vitenskapelig dokumentasjon på effekt av antibiotika hos barn med denne infeksjonen. Sykdomsforløpet er ofte langtrukket, med plagsom tørrhoste over 3-uker, men ellers mild sykdomsfølelse og lite feber. Få ekspertenes beste råd mot tørrhoste , enten du sliter du med tørrhoste etter forkjølelse eller tørrhoste om natten. Har du langvarig tørrhoste kan det skyldes alvorlig sykdom.


Du hoster ikke opp slim, og en tørrhoste har liten nyttefunksjon. Det finnes en rekke reseptfrie og plantebaserte legemidler som kan forsøkes for å dempe hosten og lindre irritasjon i svelg og hals ved tørrhoste. Hos voksne og eldre barn viser kikhoste seg som en sta og langvarig hoste. Hele prosent av all langvarig hoste hos voksne skyldes kikhoste. Hosten sitter i lenge, i gjennomsnitt 1-måneder, den kommer som tilbakevendende anfall og er spesielt plagsom om natten.


Det er imidlertid sjelden vi ser klassisk lungebetennelse blant barn nå, sier barnelege på Volvat, Kristin Jensen. Hun sier videre at varselklokken også bør ringe dersom barnet har hoste kombinert med kortpustethet eller problemer med utpust. Dette kan være tegn på bronkiolitt hos de minste og astma hos større barn.


Det finne flere typer medisiner for hoste hos barn , både hostemikstur og i tablettform. Snakk med legen eller be om råd av fagpersonell i apoteket. For mer informasjon, se Gode råd når barnet ditt hoster (Apotekforeningen). Plagsom tørrhoste er tyder på forverring av astma hos mennesker som bruker astmamedisiner regelmessig. Også for disse er det vanlig at forverringen skyldes en forkjølelse.


Tørrhoste hos barn

Hos noen hjelper det å doble dosene av de medisinene som brukes, og slik øking bør da gjerne opprettholdes en uke eller to. Noen kaller det for irritasjonshoste også. Det er noe som både voksne og barn kan ha fra tid til annen uten at det er noe alvorlig.


Diagnosen mistenkes ved respirasjonsfrekvens hos barn 2–måneder, hos barn 1–år og hos barn over år. Feber er vanlig, men forekommer ikke alltid hos spedbarn. Irritabilitet og nedsatt allmenntilstand.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg