onsdag 27. mars 2019

Oppkast og diare hos voksne

Oppkast og diare hos voksne

Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn ( hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider. Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Urinen kan bli svært konsentrert og derved mørk, fordi væsketapet gjør deg uttørret (dehydrert). Væsketap og uttørring er det farligste ved diaré.


Det kan gjøre deg sliten, søvnig og i verste fall gi bevissthetstap og død. Diaré er farligere for små barn, syke og eldre mennesker. På denne måte prøver kroppen for å eliminere denne uønskede stoffer i mage-tarmkanalen.


Husk at kvalme og oppkast også kan ha andre årsaker enn infeksjon. Hvis du bare er kvalm og har oppkast , uten at det kommer diare i løpet av et døgn, øker sannsynligheten for at det dreier seg om noe annet enn en mage- og tarminfeksjon. Hos spedbarn under måneder forekommer mage- og tarminfeksjoner sjeldent. Er det oppkast i tillegg, fra når og hvor ofte?


Hvor mye får pasienten i seg av drikke? Hva drikker pasienten? Later vannet som normalt? Sterke magesmerter? Artikler i dette kapittelet.


Både små og store rammes, men sykdommen kan være farlig for de minste. De aller fleste episoder med oppkast og diaré er forårsaket av virusinfeksjoner. Det vanligste viruset i småbarnsalder er rotaviruset. Utredning hos fastlege og bakteriologisk dyrkning av feces er kun aktuelt hos personer i risikoyrker, ved importdiaré, feber, dårlig allmenntilstand eller symptomer utover en uke. Pasienten leverer avføringsprøver til dyrkning (transportmedium) og eventuelt til mikroskopering av parasitter og egg (prøveglass, gjerne med fikseringsvæske).


Diaré (ofte med magesmerter og oppkast ) skyldes gjerne at det er spist mat som er forurenset med bakterier. Forurensningen oppstår spesielt ved utilstrekkelig varmebehandling av kjøtt eller egg, og ved utilstrekkelig kjøkkenhygiene (benytt forskjellige kniver og skjærebrett til kjøtt og grønnsaker). Magesmerter kan være ledsaget av anoreksi, kvalme og oppkast og eventuelt også obstipasjon eller muskulær defens.


Disse symptomene kan gi viktig informasjon om etiologien. Mange av tilstandene som forårsaker akutt abdomen, er potensielt livstruende. Sykdomsmønster og klinisk bilde er annerledes hos små barn og svært gamle. Diaré hos voksent menneske kan være forårsaket aven rekke bakterielle og virale infeksjoner, matforgiftning.


Risikoen for å fange salmonellose og dysenteri er virkelig flott, spesielt i tilfelle ulykker på vanninntak, ved å spise lav kvalitet på produktene, forsømmer reglene for lagring, tilberedning og inntak av mat, personlig hygiene for defekter. Mage- og tarmsykdommer rammer ofte hos hundene våre. Her ser du symptomene, og hva du som hundeeier kan gjøre. Et vanlig virus som gir omgangssyke heter Norovirus (Norwalk). Viruset finnes kun hos mennesket, og finnes ikke fritt i naturen eller hos dyr.


Diaré, oppkast , høy feber hos en voksen - hva skal jeg gjøre med alt dette? Dette spørsmålet blir spurt av de pasientene som plutselig opplevde engstelig tegn på sykdommen. Behandling bør gjøres umiddelbart, siden diaré og oppkast , kombinert med høye priser på termometeret, indikerer svært alvorlige problemer. Hos barn under år kan en vanlig mageinfeksjon være nok til å tappe reservene for væske og mineraler.


Oppkast og diare hos voksne

Uttørking kan være farlig for små barn. Sykdommen kan være farlig for de minste fordi de kan bli alvorlig uttørret. Symptomer: Sykdommen starter som regel akutt med kvalme og oppkast , magesmerter og feber.


Hvorfor får man smerter? Oppkast kommer ofte ca ½ time etter inntak av mat. Man kjenner ikke den eksakte mekanismen for smertene. Ofte er det kun få forandringer i kjertelen hos personer med sterke smerter, mens de som har uttalte forandringer kun har få smerter.


Det er ikke uvanlig å være kvalm, og kvalme er noe alle opplever fra tid til annen. Alle artikler i NEL og på NHI. Kvalme er ubehagelig, men normalt ikke farlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg