onsdag 20. mars 2019

Kan gravide spise spekemat

Gravide bør ikke spise mye lakris på grunn av skadelige effekter av glycyrrhizinsyre, et hormonforstyrrende stoff som finnes i lakrisplanten. Gravide og kvinner som planlegger å bli gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær. Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort. Av den grunn har norske matmyndigheter valgt å holde seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat , med mindre den er varmebehandlet godt. Du kan spise kjøtt som gravid , men da er det noen ting du bør tenke over først.


Her får du en fin oversikt over spekemat i svangerskapet. Hovedrådet som gis til gravide er å unngå rått kjøtt. Gravide rådes til å ikke spise spekemat i løpet av svangerskapet, med mindre den varmebehandles godt.


Hvor farlig er egentlig dette? Var spekemat til kveldsmat på jobb i kvel hadde selvsagt lyst på selv om jeg takket nei. Vet man kan varmebehandle det, men blir ikke det samme når man spiser det med f. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv.


Har så innmari lyst på speke skinke. Vi blir invitert på kveldsmat i julen der det blant annet blir servert ymse spekemat. Kan jeg spise vakumpakket? Og ble skikkelig overrasket over hvor kjipt det kan være å være gravid - og hvor utrolig gøy det er å ha barn! Er så tidlig ennå og vil ikke røpe graviditeten nå.


Hvilke oster kan gravide , eldre og personer med nedsatt imunforsvar spise ? Hvordan kan jeg vite om en ost er pasteurisert eller ikke? Hvilke meieriprodukter bør jeg som gravid spise ? Det betyr at du som gravid bør unngå all spekemat med mindre de er varmebehandlet godt. Stemmer det at gravide ikke bør spise fisk?


Hvorfor skal gravide bare spise fersk røkelaks? Ikke spis kjøttet rundt sårkanalen fra hjorteviltkjøtt (elg, hjort, villrein, rådyr og dåhjort) som er felt med blyammunisjon dersom ikke kjøttet er korrekt renskåret. Upasteuriserte oster kan inneholde listeriabakterier som er farlig for babyen. Bakteriene forsvinner ved varmebehandling, hvilket betyr at gravide kan spise ost som er stekt i ovnen.


Vi anbefaler på det sterkeste at du gjør deg kjent med og følger kostrådene som gjelder kjøtt, i tillegg til alle generelle kostråd for gravide på Matportalen. Kosthold for gravide. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes.


Kan gravide spise spekemat

Vi har alle fått beskjed om å holde oss unna spekemat – dette inkluderert salami, fårepølse og tilsvarende. Kjøtt som ikke er kokt eller stekt, i bunn og grunn. Men hvor farlig er det egentlig?


Helsedirektoratet snakker i klartekst: for enkelhets skyld skal gravide holde seg helt unna spekemat. Disse er ikke spesielt utbredt i Norge, men allikevel skal gravide vær forsiktige. Problemet med spekemat er at den ikke er behandlet på de høye temperaturene som kreves for å drepe disse bakteriene. Listeria og Toxoplasma.


Med myndighetenes veldig forsiktige linje har svaret ofte vært nei, men nå damer er muligheten atter tilbake. Men den må være produsert i Norge på de store fabrikkene. Et ofte stilt spørsmål på nettpraten vår er om man kan spise salami, det er mange gravide som lengter etter salamien sin. Gravide kan spise modne oster - NRK Livsstil - Tips, rd og innsikt 26. Gladmelding til gravide osteelskere: Muggost og spekemat kan likevel spises under graviditeten s lenge det behandles korrekt.


Derfor holder norske myndigheter seg til det enkle budskapet at gravide ikke bør spise spekemat. Eksempler på andre typer spekemat er fårepølse, salami, fenalår, morrpølse etc. Spiser du spekemat ? For min del var det helt klart parmaskinke, chorizo og annen spekemat jeg savnet aller mest da jeg var gravid. Salami var en av ganske få ting.


Hvis du varmebehandler spekematen først, kan du spise den. Gravid og har spist parmaskinke og parmesanos. Er maaange som spiser spekemat under graviditeten. Det er likevel slik at parmaskinke (og salami) kan være infisert med toxoplasmose og.


Noen sier spekemat kan spises om det fryses først? Jeg har så sinnsykt lyst på det nå om dagene, sikler forbi det på butikken. Er det noen som har gjort dette? Men vil jo ikke ta noe risiko.


En vennegjeng skal også ha spekemat som festmat i en samlet burs. Ett ofte stilt spørsmål på nettpraten vår er om man kan spise salami, det er mange gravide som lengter etter salamien sin. Svangre kan spise lutefisk uten problem. Mattilsynet har ennå tilgode å finne listeria i spekemat.


Toxoplasmose derimot kan finnes i spekemat , men denne dør ved frysing. Dette er etter råd fra Myndighetene. Dersom du fryser spekematen er den relativ trygg å spise.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg