torsdag 14. juni 2018

Sjette barnesykdom

Den sjette barnesykdom er en svært vanlig tilstand som rammer så godt som alle barn. Sykdommen kan oppstå når som helst på året. Gravide skal unngå kontakt med barn med femte barnesykdom , fordi sykdommen kan fremkalle uønsket abort. Søk lege dersom du er gravid og deres barn blir smittet. Inkubasjonstiden er et par uker.


Sjette barnesykdom rammer så godt som alle barn, og er ufarlig. Det er en mild virussykdom som gir feber med etterfølgnede utslett. Forårsakes av humant herpesvirus type og 7. Vanlig hos barn fra måneder til år. Det omtales også som exanthem subitum, tredagersfeber og roseola infantum. Utslettet er vanligst i en alder mellom måneder og år.


Den forårsakes av humant herpesvirus type (HHV-6) og til viss grad humant herpesvirus type (HHV-7) som begge tilhører samme subgruppe (roseolovirus) i familien herpesviridae. De fleste barn vil utvikle antistoffer. Tredagersfeber er navnet på en infeksjonssykdom som rammer barn. Barnesykdommen tredagersfeber har mange navn.


Tidligere ble den ofte kalt for den fjerde barnesykdom. Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Den fjerde barnesykdom kalles også tredagersfeber eller roseola.


De siste årene er sykdommen også omdøpt til den sjette barnesykdom , og inngår i en gruppe sykdommer med utslett som ligner hverandre. De andre barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den femte barnesykdom. Den femte barnesykdom er en vanlig sykdom barn ofte får i ung alder. Viruset skyldes et Parvovirus og smitter via dråper som oppstår i luften ved hosting og nysing, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten.


Det er de store førskolebarna, de som har fylt fem, som oftest får den femte barnesykdom. Men det er ikke uvanlig at også større barn, ofte opp til år, får denne sykdommen. Noen ganger rammer den også voksne. Det kan likevel være vanskelig å vite hva skal man se etter, og hvordan man vet at det nettopp er den fjerde barnesykdom det er snakk om. Erythema infectiosum er en virussykdom, også kalt femte barnesykdom , som vanligvis har et lett og ukomplisert forløp.


Infeksjon under tidlig graviditet kan i sjeldne tilfeller resultere i fosterdød og hydrops foetalis. Noen kaller den også får den sjette barnesykdom. Affiserer hovedsakelig barn i (før)skolealder, ofte asymptomatisk forløp.


Sjette barnesykdom

Kalles også den femte barnesykdom. Intrauterin infeksjon kan føre til spontanabort eller fosterskade. Også kalt den fjerde barnesykdom tidligere. En av de mest vanlige i barnets første leveår. Antatt forårsaket av virus i herpesgruppen.


Barna som blir smittet er som regel mellom måneder og år. Smittemåte: Sannsynligvis nærdråpesmitte. Men den forekommer også av og til i alle aldre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg