torsdag 28. juni 2018

Nuppete utslett

Tilstanden skyldes en overproduksjon av keratin, som er en viktig bestanddel av det ytre laget på huden vår (hornlaget) og som negler og hår også er laget av. Er du helse­personell? Keratinet klumper seg sammen i utløpet av hårsekkene og det dannes da små forhøyninger (nupper) med keratin.


Ved å oppgi dette kan du få bedre tilpasset innhold etter om du har formell helsefaglig kompetanse eller ikke. Mennesker i alle aldre kan rammes. De fleste tilfeller av lokalisert granuloma annulare diagnostiseres hos pasienter under år.


Kvinner rammes dobbelt så hyppig som menn. Cirka prosent av alle pasienter med granuloma annulare har mer enn områder med utslett (disseminert type). Mollusker er utslett med hudfargede, glatte, kuppelformede blemmer, ofte med en sentral nedsenkning (navle).


Oftest inneholder de en osteaktig masse. For ca en uke siden begynte jeg å få utslett på overkroppen, hovedsakelig hals og overarmer. Fikk også et slags nuppete utslett på bena.


Mollusker finnes hyppigst hos barn i alderen to til fem år, og blemmene er oftest lokalisert på armer eller ben, eventuelt på overkroppen eller i ansiktet. Var hos legen men han mente det var atopisk eksem, noe jeg har hatt tidligere. Mange år siden jeg har hatt eksem utbrud og dette kom veldig brått og mye. Dette utslettet kan bli verre om man utsettes for kulde og stress, dog er det vanligvis uavhengig av ytre kilder.


Hos spedbarn er det mest vanlig at utslettet viser seg på kinnet, i hodebunnen eller på overkoppen. Dette kan sees på overarmene, lårene, ryggen, rumpeballer og i ansiktet. Keratosis pilaris er en svært vanlig hudtilstand som kjennetegnes av nuppete hud. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.


Tilstanden kan forekomme hos alle, uavhengig av etnisitet, og starter allerede i barne- og ungdomsårene. Aner ikke hva det kan komme av. Har hatt atopisk eksem fra jeg var lita, men har aldri før reagert på noe. Som voksen har jeg sjeldent fått eksem.


Det bare kom i perioder. Hva er nuppete hud? Nupper på overarmen skyldes opphopning av forhornede celler i poreåpningene, såkalte hornpropper, forteller Ann-Kristin Stokke, fagsjef ved Skintific og hudterapeut med års erfaring fra bransjen. Du kan bruke en kortisonkrem intensivt over en kort periode for å se om det løser problemet dit. Hydrokortison er reseptfritt, men noe svak.


Hvis du kan har hydrokortison kan du bruke den på alle steder med utslett som klør morgen og kveld i 1-uker. Kombiner dette med en god fuktighetskrem. Kanskje dette løser problemet ditt.


Har fått et nuppete , kløende utslett som har vart i et par dager. Men nå har det jo tatt av og jeg klør meg snart ihjel. Tok kontakt med lege som mente årsaken var ødelagde blodkar pga for trange sko. Dette utslettet arter seg oftest som nupper eller knopper eller små hvitaktige hevelser i huden som er omgitt av små ringer av rødt utslett utenpå hverandre.


Vanlige årsaker til utslett på armene. Bokstavelig talt over natten, hadde det ikke i går morges da jeg ordnet ansiktet, men altså i dag. Likevel vet de færreste hva det egentlig er og hva man kan gjøre for å bli kvitt den nuppete huden.


Hele ansiktet, men veldig lite tydelig, men huden føles helt annerledes (ikke glatt å ta på) og man kan se små nupper om man studerer i lyset. Nettside fra Helsebiblioteket. Dette er en oversikt over noen vanlige utslett og hudforandringer som kan oppstå hos små barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg