fredag 11. mai 2018

Barnesykdom utslett

Sjette barnesykdom rammer så godt som alle barn, og er ufarlig. Hva er den femte barnesykdom ? Erythema infectiosum er en virussykdom med utslett , forårsaket av et parvovirus B19. Sykdommen opptrer ofte som små epidemier, særlig vinter og vår.


Den forekommer hyppigst hos barn i aldersgruppen 5-år, men den kan ses hos personer i alle aldre.

Tilstanden er svært vanlig. Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Den fjerde barnesykdom (exanthem subitum) Den fjerde barnesykdom , også kalt roseola, eller tredagersfeber, begynner med høy feber i tre til fem dager.


Deretter vil barnet få et rosa-aktig utslett på overkroppen og i nakken, som kan spre seg til armer, bein og ansikt. Utslettet klør som regel ikke. Mange av barnesykdommene gir kløende utslett , som kan lindres.


Det finnes vaksine mot de fleste barnesykdommene i barnevaksinasjonsprogrammet og forekomsten er derfor lav. Barn kan gå i barnehage eller skole ved god allmenntilstan uavhengig av utslett.

På grunn av fare for fosterskade bør seronegative gravide kvinner som kan ha vært utsatt for smitte, kontrolleres med 2–ukers mellomrom (serumprøver). Den kalles også tredjedagsutslett eller exanthema subitum eller roseola. Femte barnesykdom (erythema infectiosum) Symptomer Røde merker på kinnene som ofte flyter sammen, nesten som om man har fått en lusing.


Synes både på kinn, nese, armer, lår og bakende. Kan vare i opp til dager og men gir sjelden feber. Rammer spesielt 4-12-åringer. Behandling Kan ikke behandles, men går over av seg selv. Den femte barnesykdommen heter på det medisinske fagspråket erythema infectiosum, og er en vanlig barnesykdom som gir utslett.


De siste årene er sykdommen også omdøpt til den sjette barnesykdom , og inngår i en gruppe sykdommer med utslett som ligner hverandre. De andre barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den femte barnesykdom. Kalles også den sjette barnesykdom (tidligere den fjerde barnesykdom ), tredagersfeber og roseola infantum.


Forårsakes av humant herpesvirus type og 7. Inkubasjonstid 5–døgn. Symptomer ved femte barnesykdom. Vanlig hos barn fra måneder til år.


Den gir et typisk utslett uten samtidig feber eller påvirkning av allmenntilstanden.

Det hele begynner ca uke etter smitte og varer i 2-dager. Exanthema subitum er en virussykdom med utslett som er kjent under mange andre navn bl. Infeksjon ses nesten bare hos barn fra måneders til års alder.


Ved femte barnesykdom blir huden i kinnene kraftig rø deretter oppstår det et småprikket, rødt utslett på armene, overkroppen og noen ganger på lårene. Feberen i seg selv er ikke farlig, men kan oppleves ubehagelig. Noen barn orker ikke å ta til seg væske eller mat når feberen er høy. Det tar mellom to og tre uker fra man smittes, til sykdommen bryter ut.


Barnesykdom med utslett og feber som forårsakes av rubellaviruset. Når sykdommen bryter ut, får barnet gjerne lett feber samtidig som et småflekket utslett oppstår. Barnet kan ha forkjølelsessymptomer med vondt i halsen og kan virke omtåket. Samtidig med at temperaturen faller, så får barnet utslett , først på brystet, og herfra brer det seg til resten av kroppen, samt armer og ben. Har barnet ditt et rødt og sammenflytende utslett på huden?


Det er bare sjelden utslett i ansiktet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg