tirsdag 15. mai 2018

Barn med astma

Typiske symptomer er piping i brystet, pustebesvær og hoste. Symptomene er vanligvis kraftigst om natten. Denne brosjyren er ment som en hjelp for dere som har et barn med astma , eller har mistanke om at ­barnet kan ha astma. Som foreldre til et barn med astma er dere behandlere for barnet i samarbeid med det helsepersonell dere benytter.


Derfor er det viktig å kjenne igjen ulike tegn på puste­besvær og vite hva du kan gjøre for barnet ditt.

Barn med mild astma opplever vanligvis hoste og piping en gang imellom, mens barn med mer alvorlig astma har oftere symptomer og kan ha fravær fra skolen. Barn under fem eller seks år kan ha problemer med piping og hoste, uten at dette skyldes astma. For eksempel kan spedbarn og småbarn bli tett i brystet når de er forkjølet.


Barn med allergisk astma må unngå kontakt med det de er allergiske for, og de må spesielt unngå å utsettes for sigarettrøyk eller andre irritanter som sterke dufter. Barn med astma er en spesielt sårbar gruppe som lettere får luftveisinfeksjoner og forverring av astmaen når de utsettes for svevestøv fra biltrafikk. Utvikling av astma kan ha ulike årsaker. Allergi er en viktig faktor og det store flertall av barn med astma har samtidig allergi.


Dette kan skyldes arvelige faktorer.

Forskerne vet ikke nok om hvorfor forekomsten av astma øker. Inflammationsmarkörer är ej obligata vid diagnostik av astma. Hos noen barn kan hoste være det eneste symptomet, og hosten er ofte verst om natten og tidlig om morgenen. Andre symptomer kan være piping, surkling, pusteproblemer eller tetthet i brystet. Barn over år: Mild astma : episodisk behandling med lokal beta-agonist.


På grunn av kunnskapsendring, manglende konsensus blant faglige autoriteter, individuelle forhold i hver enkelt konsultasjon og mulighet for menneskelig feil, kan NHI ikke garantere at alle opplysninger i NEL er korrekte og fullstendige i alle henseender. Enkel og god forstøver til rimelig pris. Godt egnet for hjemmebruk og reise.


Hyppigste årsak til luftveisobstruksjon og hoste hos barn under år. Som regel er det kliniske bildet uatskillelig fra astma , siden bronkialt slimhinneødem dominerer ved begge tilstander. Residiverende bronkiolitt er sjelden, og tilbakevendende symptomer gir grunn til å mistenke og utrede astmatisk genese. Helsefaglig rådgiver og sykepleier hos LHL, Grethe Amdal, forteller at økningen av barn med astma er mangedoblet de siste årene. Om lag fem prosent av unge voksne har behov for legemidler mot astma , hos barn er andelen noe høyere enn dette.


Omtrent prosent av barn i skolealder og prosent av unge i puberteten har allergisk sykdom. Det betyr at luftstrømmen gjennom bronkiene hindres (obstrueres). Mens kols gir varig nedsatt lungekapasitet, vil astma først og fremst vise seg ved at pusten blir dårligere i perioder.

Det er typisk ved astma at sykdommen svinger fra dag til dag og fra uke til uke. Virusutløst luftveisinfeksjon kan hos noen barn feiltolkes som astma. Det tar imidlertid ofte litt tid før de første symptomene på astma viser seg til diagnosen er stilt.


Hva som er de første symptomene kan variere noe, men det er vanligst at astma begynner som hoste, oftest på kveldstid. Klassiske symptomer og tegn på astma hos barn. Astma kan vise seg som langvarig hoste. Klassiske symptomer og tegn på astma hos barn er anfallsvis tungpust, hyppig tilbakevendende episoder med pipelyder som ikke er sesongavhengige, tørrhoste på natten eller på morgenen, og tungpust som kommer av triggerfaktorer som fysisk anstrelgelse, allergier (pelsdyr, pollen, mid med flere), temperaturendringer, infeksjoner eller følelser.


Personer med mild astma har god prognose, og bare en liten andel utvikler alvorlig astma. Alle barn med behov for forebyggende astma -behandling bør testes for allergi uansett alder. Tobakksrøyk øker risikoen for å utvikle og vedlikeholde astma hos barn.


Utover ovennevnte faktorer kjenner man dog ikke de grunnleggende årsakene til at noen barn utvikler astma og allergi. Derfor kan vi i dag ikke sikkert forebygge sykdommene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg