torsdag 7. desember 2017

Oppkast blod

Hva er blodig oppkast og blodig diaré? Blodig oppkast , hematemese, er et symptom på blødning i den øvre delen av fordøyelseskanalen. Dette kan komme fra munnen, svelget, spiserøret, magesekken eller tolvfingertarmen. Bakre neseblødning kan også føre til blodig oppkast. Små blodstriper i det som kastes opp er ofte uskyldig og kommer av små rifter som oppstår når man.


Når det kommer blod i oppkastet skyldes det at det er et kar som blør i slimhinnen i spiserøret eller i magesekken (teoretisk kan det jo også være i munnen, men det ville du ha forstått med en gang).

Med blodig opphostet slim menes blod eller blodtilblandet slim som hostes eller harkes opp fra de nedre luftveiene. Ferskt, rødt blod kan tilsi at det er aktiv blødning, og det kan være livstruende. Det er vanligere jo eldre man blir, og mer vanlig blant menn enn kvinner.


Hos små eller unge hunder kan dette raskt føre til alvorlig dehydrering, mens store hunder klarer seg generelt bedre. Kronisk oppkast , dvs når det har pågått mer enn 2-uker, kan skyldes en betennelse i mage og tarm. Diagnose stilles vanligvis med endoskopi (gastroskopi, rektoskopi) av magesekk og tarm der små vevsbiter tas og analyseres i mikroskopi. Når bør veterinær oppsøkes?


I de tilfeller der oppkast ikke opphører, bør veterinær alltid oppsøkes. Hunden kan ha slukt et fremmedlegeme som blir liggende i magesekken.

Oppkast kan skyldes mange ting. Magekatarr, lever- og nyresykdommer kan også gi oppkaster. Hos eldre hunder kan man sjekke om det er en svulst i bukhulen. Andre årsaker kan være fôrallergi, magesår, virusinfeksjoner eller bukspyttkjertelbetennelse.


Har blødningen ligget i magesekken en tid (noen minutter), blir oppkastet mørkt og kaffegrutliknende og følges av svart avføring (melena). Ofte kan pasienten ha blødd en stund før det viser seg ved oppkast. Hvis oppkastet er farget svart eller inneholder blod. Hvis du tror kvalmen skyldes legemidler du tar.


Brekningene er i seg selv ikke farlig, selv om det er ubehagelig. Hvis det som kommer opp er kaffegrutlignende kan det være blod. Blodet blir raskt sort og klumpet av syren i magesekken, men en sjelden gang kan du også kaste opp mer rødlig blod , ved rifter i spiserøret, og særlig ved større blødninger. Det finnes mange ulike årsaker til blodig oppkast. Mye kan behandles, men første prioritering er å se til at blødningen stanses før behandlingen kan fortsette og sørge for at man ikke lenger kaster opp blod.


Kaster du opp blod , er det viktig at du kommer deg til nærmeste akuttmottak, eller ringer etter ambulanse. Omfatter hematemese (blodig oppkast ), hematochezi (frisk blødning per anum) og melena (sort, tjærefarget avføring) og tegn til okkult blod i avføringen (positiv hemofec). Ved hematemese vil oppkast av lyst blod indikerer pågående eller nettopp avsluttet blødning.


Fibi kastet opp slimete blod en natt her i vinter. Først normal oppkast ) Jeg satt oppe med henne hele natten og ble kjemperedd. Det var natt til søndag og ikke akkurat noen ideell tid å få syk hund på!

Hun hadde spist sånn oksepenis på dagen, og jeg tror at et eller annet lite blodkar var sprukket av at hun kastet opp så mye. I noen tilfeller kan oppkastets utseende gi mistanke om spesifikke tilstander. Det er ikke uvanlig å være kvalm, og kvalme er noe alle opplever fra tid til annen.


Kvalme er ubehagelig, men normalt ikke farlig. Lager du selv, anbefales en blanding av kokt ris, fiskeboller fra boks og cottage cheese. Melkesyrebakterier er en del av den naturlige tarmfloraen og er gunstig for hunder med oppkast og diaré.


Mitt blod kom i skikkelige slimklyser på slutten av hver oppkast , og det var mer marmorert med mørkerødt enn direkte ferskt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg