onsdag 6. desember 2017

Lymfekreft barn

Lymfomer rammer både voksne og barn. Hos barn gir moderne behandling en god prognose. I det andre stadiet er det påvist to eller flere områder med syke lymfeknuter på en og samme side av mellomgulvet.


Denne sykdommen oppstår i kroppens lymfeceller, og ettersom disse finnes overalt i kroppen, kan den ondartede sykdommen praktisk talt oppstå hvor som helst. Det mest vanlige er at sykdommen oppstår i en lymfeknute. Barn med lymfekreft Ole Fredrik fikk lymfekreft som 5-åring Kulen på halsen viste seg å være mer alvorlig enn hva mamma Lise og pappa Tommy først trodde.


Et vanlig symptom er lymfeknutesvulst. Symptomene dette gir, vil variere etter hvor svulst sitter: For lymfeknuter nær kroppens overflate for eksempel på halsen, i armhulen eller lyskene, vil det oppstå en hevelse i dette området. Oftest er dette en relativ smertefri og økende hevelse av lymfeknutene uten tegn til lokal infeksjon i området som denne lymfeknuten drenerer. Lymfekreft er den tredje hyppigste kreftformen hos barn. Hodgkin lymfom er svært sjelden hos barn under år, og sykdommen rammer oftest gutter.


Lymfocyttene lages i benmargen og har som oppgave å beskytte kroppen blant annet mot mikroorganismer som bakterier og virus. I følge store medisinske leksikon er forekomsten økende i Norge. Delvis skyldes dette at man har bedre metoder til å påvise disse krefttypene, men det ser også ut til å være en faktisk økning av tilfeller hos voksne. Hodgkins lymfom og enkelte typer non – Hodgkins lymfom forekommer hos barn og unge.


Ved utredning av lymfekreft hos barn gjøres en klinisk undersøkelse, bildediagnostiske undersøkelser og det tas vevsprøve. Klinisk undersøkelse Kliniske undersøkelser Legen gjør en klinisk undersøkelse hvor det gjøres en generell status med vekt på sykelig kjertelsvulst og forstørrelse av lever eller milt. Funn tegnes gjerne inn på kroppsfigur og mål påføres.


Presis årsak til at disse skadene oppstår er ukjent. Man vet at pasienter med nedsatt immunforsvar, aids -pasienter og pasienter som får immunundertrykkende behandling, har økt risiko for å utvikle lymfekreft , og at visse virus kan være medvirkende til utviklingen. I de fleste tilfeller kjenner man ikke årsaken til lymfom hos barn.


Utbredelse av av lymfekreft (lymfom) hos barn. MR-undersøkelse bør overveies hvis det kreves hyppige kontroller, særlig hos barn og ungdom for å redusere strålebelastningen. Ultralyd av mage og bekken. Hvor ofte kontrollene skal gjennomføres avhenger av sykdommens art og hvilken behandling du har gjennomført.


Fem år etter at pasienten har fått diagnosen er det nå 7 prosent av barna som fortsatt lever. Hvert år rammes 5-barn og ungdommer av Non- Hodgkins og burkitts leukemi i Norge. Hvis cellene bare finnes i blod og benmarg vil sykdommen bli kalt leukemi. Dette er en spesiell type lymfekreft som utgår fra en celletype i immunforsvaret som heter B– celler.


For å lære mer om sykdommen og forbedre behandlingen er en nødt til å samarbeide med andre land for å få informasjon om en stor nok pasientgruppe. Overlevelsen ved akutt lymfatisk leukemi er bedre hos barn på 0–år enn hos ungdom på 15–år. Trygderettigheter når et barn får kreft. Av sosionom Ida Mannsåker. Hva skiller barnekreft fra kreft hos voksne?


Barnekreft er annerledes enn kreft hos voksne. Krefttyper hos barn Barn har helt andre kreftformer enn voksne. Det er litt flere menn enn kvinner som får påvist lymfekreft , og sykdommene kan ramme i alle aldre. Men nå som lymfeknutene ikke trekker seg tilbake merker jeg at mamma-instinktet slår inn.


Jeg føler vi ikke ble hørt i dag, og skjønner ikke hvorfor legen ikke kunne forhørt seg med de andre legene som har vurdert barnet tidligere. Jeg leser om lymfekreft blant barn , og leser om en gutt som fikk lymfekreft når han var år. Mens vi hos voksne ser overveiende carcinomer og adenocarcinomer, er det hos barn leukemier (blodkreft), hjernesvulster, lymfekreft , samt en lang rekke sjeldne kreftsvulster som dominerer. Ungdommer kan få føflekkreft, men det er heller sjeldent, sier Zeller.


Lymfekreft barn

Det finnes flere undergrupper. Lymfoblastisk lymfom (T eller pre-B-celle) er nær beslektet med akutt lymfatisk leukemi og behandling og prognose ligner på hverandre. Kreft i thorax, abdomen, skjelett eller bløtvev hos barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg