tirsdag 19. desember 2017

Kosthold gravide

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Kosthold for gravide. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer.


Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes. Mange av matvarene som nevnes nedenfor, er lite brukt i et normalt norsk kosthold , og vil derfor bare gjelde en liten gruppe gravide. Sannsynligheten for at fosteret tar skade av at moren spiser disse matvarene, er liten, men Mattilsynet anbefaler likevel gravide å følge rådene nedenfor.

Et sunt kosthold for deg og barnet i magen trenger ikke være så komplisert, men noen ting er det greit å være klar over. Mat og drikke gravide ikke bør spise. Mange gravide har fått det for seg at de skal spise for to når de er gravide. Dette gjelder da også gravide med et helt vegetarisk kosthold (vegankost).


Det er ikke tilfelle. Du trenger litt mer mat i perioder av svangerskapet for at barnet skal vokse og utvikle seg normalt. Maten bør inneholde vitaminer, mineraler og fettsyrer.


Bortsett fra folat (folinsyre) som alle gravide anbefales å ta både før de blir gravide og i svangerskapets første tre måneder, finnes det ingen generelle råd for bruk av kosttilskudd. I dag er det bredt anerkjent at et kosthold uten kjøtt, melk og annen mat fra dyr er sunt og fullverdig for alle, inkludert gravide , noe som blant annet er slått fast i en stor oppsummering fra verdens største organisasjon for ernæringsfysiologer.

Vegansk kosthold bør derfor ikke anbefales til gravide , spedbarn og småbarn. De mest populære artiklene om helse og livsstil for gravide : Hva er nei-mat for gravide ? Helse, kosthold og livsstil. Dette skjer med underlivet i svangerskapet. Dette viser at gravide er mottakelige for råd om kosthold og at det kan være mulig å få til helsefremmende endringer i kostholdet dersom denne informasjonen vektlegges i svangerskapsomsorgen.


Matproduksjon og kosthold er også en betydelig kilde til globale klimautslipp og miljøødeleggelse. Mange blir ekstra opptatte av matvanene sine når de er gravide , og gjør kloke tilpasninger i kostholdet sitt. Les vår kliniske ernæringsfysiologs beste råd for gravide. Forskere ved OsloMet har spurt 2gravide kvinner som har svangerskapsdiabetes om kostholdet deres før de fikk diagnosen.


Over halvparten av disse kvinnene hadde et annet morsmål enn norsk. Resultatene viste at mange av kvinnene hadde et kosthold som ikke var i tråd med anbefalingene fra helsemyndighetene. For at barnet og du skal få i dere tilstrekkelig med næringsstoffer er et sunt og variert kosthold kombinert med fysisk aktivitet anbefalt. Kroppen har imidlertid et økt behov for vitaminer og mineraler. Hva bør et sunt plantebasert kosthold for gravide inneholde?


Les her hvordan sette sammen et sunt plantebasert kosthold under graviditeten. Plantebaserte kostholdsmønste, inkludert vegetariske og veganske kosthold , er sunne, trygge og velegnet i alle livets faser – også for gravide. Vi trodde at gravide kvinner var motiverte for å spise sunt, men så velger en del kvinner å ikke gjøre det likevel, sier Garnweidner-Holme, som står bak den nye studien.


Finn kontaktpersoner.

Samtidig må gravide unngå meieriprodukter som er laget på upasteurisert melk. Mange får mindre lyst på kaffe når de er gravide , noe som er like greit ettersom et høyt koffeininntak kan øke risikoen for spontanabort i første trimester. Her finner du informasjon om fremmedstoffer og tilsetningsstoffer i mat. Samt oppsummert forskning på kosthold og ernæring.


Gravide kan trygt spise honning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg