onsdag 20. desember 2017

Tung pust barn

I cirka prosent av tilfellene er det sykdommer i hjerte eller kretsløp som er årsaken. Den vanligste årsaken til tung pust er sykdommer i luftveiene. Disse tilstandene står for rundt prosent av henvendelsene for tung pust i allmennpraksis. Men tung pust kan også skyldes blant annet hjertesykdommer, sykdommer i lungene eller psykisk sykdom.


Dersom barnet er veldig slapp, gir dårlig kontakt og har nedsatt allmenntilstand bør du også oppsøke legehjelp. Feber og tung , rask pust.

Hvis barnet verken har feber eller pustevansker, er det trolig ikke lungebetennelse. Smittevernoverlege Dahle-Melhus forklarer at det ikke er lett for foreldre å skille mellom bronkitt, luftveisinfeksjon og det som faktisk er lungebetennelse hos barn. For mange barn er det vanskelig å beskrive opplevelsen av tung pust.


Det er lettere for de som kjenner barnet å gjenkjenne symptomene. Barn kan også bruke et symbolsk språk og for eksempel si at det klør i halsen, er varm i magen o. Vår erfaring er at dette varierer mye. Pusten er ikke alltid lett å vurdere hos barn siden hvor mange åndedrag barn normalt bør ta i løpet av ett minutt er avhengig av barnets alder.


Les mer om tung pust hos barn.

Hoste er svært vanlig hos barn , men det er ikke vanlig hos spedbarn. Hvis spedbarn får luftveisinfeksjon, slimer de mye og kan få pustebesvær. Kontakt lege når hoste og tung pust opptrer sammen, det kan være tegn på noen av sykdommene som er nevnt over. Vurder ellers hoste eller tung pust sammen med eventuelle andre symptomer, og kontakt lege hvis du har mistanke om at det dreier seg om noe annet enn en vanlig virusinfeksjon. Hvis infeksjonen forverrer seg kan barnet bli mer trett, ha mindre matlyst, begynne å hoste og pusten er gjerne hvesende, pipende og tung.


Hos enkelte barn blir pustebesværet så alvorlig at de må legges inn på sykehus for intensiv behandling. RS-virus får også ørebetennelse. Dette er særlig typisk for barn mellom ½ til 2-års alder.


Særlig kreftpasienter har ofte tung pust av andre årsaker enn grunnsykdommen. Under anamneseopptak og undersøkelse må man derfor lete aktivt etter andre mulige årsaker enn den uhelbredelige tilstanden. Tung pust kan ha mange årsaker, også hos palliative pasienter. En forkjølelse hos barn gir normalt tett og snørrete nese, hoste og vond hals.


Typiske symptomer er tung pust , hoste og brystsmerter, og du bør oppsøke lege. Hos små barn kan en slik betennelse gi pipende og besværet. Små barn med bronkiolitt blir vanligvis bedre uten legebehandling i løpet av noen dager.


Selv om barnet ditt skulle trenge sykehusbehandling, er det ofte tilstrekkelig med overvåkning av pust , væske- og næringsinntak. Barn som må på sykehus kan lettere bli tung i pusten ved luftveisinfeksjoner senere. Professoren i lungemedisin minnet også om at tung pust kan skyldes en kombinasjon av hjerte- og lungesykdom.

Høyresiding hjertesvikt etter lungesykdom, lungesykdom etter hjertesykdom, for eksempel pneumoni eller et hjerteinfarkt. Medikamenter for én sykdom, kan gi symptomer på noe annet. For eksempel kan betablokkere gi bronkospasme og tung. Barn under ett år puster normalt - ganger i minuttet, mens større barn puster – ganger i minuttet. Barn Barnet er kanskje litt stille, kanskje litt urolig, men ellers som vanlig.


Pustefrekvensen er litt økt, og pusten virker litt tung pust med hvesende utpust, utpusten er litt forlenget, og det piper i brystet særlig ved lette anstrengelser og hoste og gråt. Mange barn har gjentatte luftveisinfeksjoner med snue, hoste og feber. Er du plaget med tung pust , kan du prøve en inhalator som vanligvis brukes mot astma. Tilstanden kan være plagsom, men det er nesten aldri snakk om alvorlige infeksjoner. Behandlingen kan dempe hosten og gi bedre pust , men gjør deg ikke frisk av bronkitten.


Leger forskriver sjelden antibiotika mot bronkitt. Den viktigste årsaken er at antibiotika ikke hjelper mot virus som er den vanligste årsaken til bronkitt. Oversikt over hvilke matvarer gravide , pasienter med nedsatt immunforsvar og andre som er spesielt utsatt for matforgiftning eller matbåren.


KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom) skyldes i hovedsak røyking og fører til at luftveiene blir trangere. De vanligste symptomene er kronisk hoste, slim og tung pust. Ingen legemidler kan helbrede kols, men rett og tidlig behandling kan lindre symptomene og forsinke sykdomsutviklingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg