onsdag 5. april 2017

Menstruasjon symptomer

De fleste opplever at smertene starter når blødningen kommer, eller noen timer før, og er på sitt verste når blødningen er kraftigst. Menstruasjonssmerter er vanligere blant yngre kvinner og starter første gang ca. Mange opplever ulike symptomer rett før mensen kommer, mens andre merker lite til at mensen er rett rundt hjørnet. Tegn på at mensen kommer - Det er ulikt hvilke symptomer jenter får før de får mensen.


Overgangsalderen starter noen år før menstruasjonen blir borte helt, og er en normal del av kvinners liv. Hetetokter, nattesvette, tørr og kløende skjede, mindre sexlyst og tristhet er vanlige symptomer.

Rett før du får menstruasjon er det mulig, at du opplever symptomer (PMS) som indikerer, at mensen er på gang. Opphold i menstruasjon er et relativt vanlig forekommende fenomen. Noen klarer knapt å vente og tror at de må være de siste i verden som får menstruasjon , mens andre synes de har fått den alt for tidlig. Symptomene skyldes at eggstokkene gradvis slutter å fungere rundt års alder.


Dette fører til bortfall av menstruasjon og varierende grader av symptomer på grunn av lavere østrogenmengde i kroppen. Kraftige menstruasjonsblødninger er sjelden tegn på alvorlig sykdom, men det kan være plagsomt. Det finnes flere behandlinger som kan hjelpe.


De fleste kvinner i fruktbar alder opplever forbigående, følelsesmessige og kroppslige symptomer i perioden mellom eggløsning og starten på neste menstruasjon (den såkalte lutealfasen av syklusen). Premenstruelt syndrom (PMS) oppstår en til to uker før menstruasjon og kan gi varierende plager.

Hos noen kvinner er plagene så beskjedne at de knapt merkes, mens andre opplever symptomene som en stor belastning. Behandling og livsstilsendring kan hjelpe. Syv myter og fakta om menstruasjon. Hva bør man gjøre, når bør man søke legehjelp?


La det være klart: manglende menstruasjon er ikke tegn på kreft og herpes disponerer ikke for kreft. Så den tanke kan du slå fra deg. Det kan være flere årsaker til uteblitt menstruasjon. Vanligvis vil man ikke starte utredning før menstruasjonen har vært borte i tre måneder, nettopp fordi det ikke er et symptom på noe alvorlig.


Hun sier at de aller fleste kvinner merker en forskjell når kroppen ikke lenger produserer nok østrogen til at de har menstruasjon. Noen merker det i stor gra andre i mindre. Noen kvinner nærmest kastes ut i symptomer som nattesvette og hetetokter, mens andre får gradvise symptomer i årene før menstruasjonen opphører. Uteblitt menstruasjon er altså ikke uvanlig og kan ha en rekke årsaker. Aleris opplyser på sine nettsider at dersom menstruasjonen uteblir i mer enn måneder, bør du kontakte en gynekolog.


PMS er hodepine, brystspreng, følelse av å være oppblåst, irritablititet, nedstemthet, gråting og appetittveksling. Ifølge Store Norske Leksikon anslås det at av kvinner har noen plager før menstruasjon , mens har så kraftige plager at de defineres som PMS. Det er en forkortelse av det engelske premenstrual syndrom (ulike symptomer som kan oppstå før mensen). Symptomer eller plager som kan oppstå i tiden før mensen skyldes økningen av hormonene som nå jobber for å forberede avstøtning av slimhinnen. Veldig mange jenter kjenner seg litt i ulage noen dager før mensen.


Noen opplever få eller ingen symptomer , mens andre kan få store plager.

De vanligste symptomene i overgangsalderen er hetetokter og svettetokter, eller nattesvette. I tillegg opplever mange psykiske symptomer som irritabilitet, humørsvingninger og nedstemthet. Blødningsforstyrrelser, hjertebank og tørr skjede er vanlig.


Legen bør også vurdere deg ut fra symptomer , ikke bare blodprøver. Hvis du har fått en diagnose og fortsatt har mange av disse symptomene, er det på tide å bli mer informert om bedre thyroideabehandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg