onsdag 12. april 2017

Blodig utflod

Normal utflod har en gulhvit eller klar farge, mens brun eller rød utflod tyder på blod. Blodtilblandet utflod kan skyldes p-piller, og sees når hormondosen i p-pillene er for lav til å kunne opprettholde livmorslimhinnen, slik at denne ”brytes” ned og gir blødning. Endret farge og konsistens på utfloden kan tyde på at noe er galt. Dersom utfloden blir klumpete, kan dette være et tegn på sopp vaginitt.


Da vil man gjerne kjenne at det klør i tillegg. Veldig tyntflytende, nesten vannaktig, utflod er heller ikke bra, da dette kan tyde på at du har skjedekatarr, sier Evelyn Simmones. Utflod , også kjent som fluor vaginalis, vaginalutflod eller vagnialsekret er vannklar til lys gul væske fra skjeden med frisk (eplelignende) lukt. Alle kvinner har i perioder økt mengde utflod , men det er forskjellig fra kvinne til kvinne hvor mye utflod hun aksepterer innen hun søker lege.


Opp til menstruasjonen kan det være litt mer utflod enn ellers, og midt i perioden kan det være mer klart og slimete. Det er normale endringer, men hvis utfloden blir blodig , bør man gå til legen. De siste to mnd har jeg rundt eggløsning (jeg er usikker på hvilken dag jeg har eggløsning, nøyaktig) fått brun utflod som varer helt frem til menstruasjon starter.


Du har regelmessige menstruasjoner, men har nå to ganger hatt blodig (?) utflod mellom menstruasjonene, første gangen varte det et par dager, nå vart i fire dager. Det har sannsynligvis ikke noe med overgangsalder eller med urinveisproblemet å gjøre, men jeg synes det bør utredes. Utflod og skjedebetennelse (skjedekatarr) Hva er utflod - og hva er normalt? Utflod er oftest gulfarget eller melkehvit, og forekommer i alle aldre. Rundt prosent av alle fruktbare kvinner synes utflod er plagsom og bruker daglig truseinnlegg eller bind.


Det er vanskelig å angi hva som er normalt i forhold til når man har for mye utflod. Symptomer på kreft i livmorhalsen kan være blodig og illeluktende utflod , blødning mellom menstruasjoner, etter samleie eller fysisk aktivitet eller etter overgangsalderen. Smerter i bekkenet og ryggen kan også oppleves.


Ved celleforandringer eller forstadier av kreft vil det normalt være få eller ingen symptomer. Samleie og prevensjon. Noen kvinner kan blø litt etter et samleie. Når bør i så fall lege oppsøkes?


Blødning etter samleie kan være et tegn på kreft i livmorhalsen, og bør sjekkes, i hvert fall hvis det er en stund siden det ble tatt celleprøve, sier Nesheim. Den kan gjerne bli litt tykkere og seigere enn når man ikke er gravid. Er utfloden økt og illeluktende ved graviditet, eller om fargen endres til brun, grønn, rosa eller gul, bør du ta det opp med jordmoren eller legen din.


Utflod kan også stamme fra livmorhalsen eller selve livmoren. Tok celleprøve oktober 1 alt var normalt, men har hatt samleie med samboer etter kun 2. Det ses ved infeksjoner, herunder også underlivsbetennelse, hvor infeksjonen stammer fra egglederne. Utflod kan altså ledsage og være tegn på underlivsbetennelse - men som sagt stammer det oftest fra selve skjeden og er mere harmløst. En viss mengde utflod er normalt i fertil alder, og det er store forskjeller mellom kvinner i hvor mye utflod de har.


Mengde og konsistens varierer med menstruasjonssyklus. Sekresjon er størst rundt ovulasjonstidspunktet. Siden dette tydligvis bare har skjedd som en engangsepisode, er det ikke noe å bekymre seg for.


Hvis du derimot opplever at det kommer blodig utflod eller småblødning utenom mens flere ganger bør du sjekke dette opp på helsestasjon for ungdom eller hos lege. Hunden kan ha åpen eller lukket pyometra. Ved åpen pyometra er livmorhalsen åpen, og tispa vil ha pusstilblandet utflod. Ved lukket pyometra er livmorhalsen lukket og pusset akkumuleres inne i livmoren, tispa blir da ofte akutt dårlig. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner.


Utflod fra skjeden som lukter vondt, klør eller kommer i unormale mengder er ikke normalt og kan skyldes blant annet infeksjon eller betennelse. I vår veiviser kan du lese mer om ulike årsaker til unormal mengde utflod og når du bør ta kontakt med lege. Skjedeveggene består av slimhinner som ligger mot hverandre. Væsken som skilles ut fra livmoren og fra kjertler i skjedeveggen danner det vi kaller utflod og gjør bl.


Alle jenter har utflod , men mengden kan variere fra jente til jente og fra alder til alder. Hos yngre menn uten andre plager - det vil si som ikke har utflod fra urinrøret, smerter, eller andre sykdomssymptomer, er dette et hyppig og helt normalt fenomen. Dersom det er blod i sæden ved alle utløsninger, eller tilleggs-symptomer som smerter eller utflod , kan det være fornuftig å kontakte lege for å finne eventuell årsak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg