torsdag 13. april 2017

Kikhoste symptomer hos voksne

Treff andre voksne på møteplassen for oss over 4 og år. Voksne kan ha plagsom tørrhoste uten kiking som eneste symptom. Vaksinerte som får kikhoste har ofte et mildt forløp av sykdommen. Feber er uvanlig i denne fasen.


I denne fase går hosten tilbake. Tilbakegangen kan ta 1-uker. Noen kan ha vedvarende tørrhoste mye lengre. Kikhoste er svært smittsomt. Noe som mange voksne ikke er klar over, er at kikhoste er en vanlig årsak til vedvarende hoste.


Europeiske studier viser at cirka prosent av alle tilfeller av kronisk hoste hos voksne er kikhoste. Acellulære kikhoste -vaksiner består av rensede komponenter fra kikhostebakteriene. De gir betydelig mindre bivirkninger enn helcellevaksinen gjorde. Vaksinen gir over beskyttelse mot klassisk kikhoste. Selv om den ikke hindrer sykdom hos alle, vil den oftest mildne og avkorte forløpet og redusere forekomsten av komplikasjoner.


Kikhoste symptomer hos voksne

Hos spedbarn kan hosten være totalt fraværende eller minimal. De kan ha apné, en pause i pusten. Andre tidlige symptomer de første 1-ukene kan være rennende nese, lav feber, en sporadisk hoste, apne. I de tilfeller der første prøve er tatt sent (– uker etter symptomdebut hos vaksinerte og – uker hos uvaksinerte) kan et titerfall mellom akutt- og rekonvalesensserum indikere kikhoste. Hos ungdom og voksne mistenkes kikhoste ofte sent i sykdomsforløpet, slik at tidlig prøve ikke er tilgjengelig.


Bakterien fester seg vanligvis i slimhinnen i svelget og lungene. De aller fleste barn er vaksinert mot kikhoste før de fyller år. Tilfeller med kikhoste hos de minste barna har sunket de siste årene på grunn av vaksinasjon, men øker hos tenåringer og voksne.


I sjeldne tilfeller kan et spedbarn ta skade av at det ikke har fått nok oksygen til hjernen. Vaksine mot kikhoste inngår i standard vaksinasjonsprogram for barn. Vaksinens effekt avtar med årene, og derfor har man sett økt forekomst av kikhoste hos voksne i de senere år.


Etter hvert utvikler man en stadig kraftigere hoste som gjerne kommer i serier og som avsluttes med kiking (forsterket innpust) og brekninger. Inkubasjonstid og symptomer. Hos uvaksinerte varer sykdommen i 6-uker eller lengre. Den utløser lokal skade av slimhinneoverflaten, og den produserer et giftstoff (toksin) som også medfører irritasjon i slimhinnen.


Spedbarn er mottagelige for kikhoste fra fødselen. Symptomer Den smitter ved dråpesmitte (hoste). Før vaksinasjon ble innført, fikk ca. De som har hatt kikhoste , vil være immune mot sykdommen i mange år. SARS, bronkitt og selv tuberkulose, noe som er grunnen til at sykdommen er så vanlig i befolkningen.


Hva komplikasjoner hos voksne kan forårsake denne sykdommen? Den rammer like gjerne voksne som barn, men det er spedbarn som er spesielt utsatt dersom de blir smittet. For de aller minste kan sykdommen i ytterste konsekvens være dødelig, sier allmennlege Hanne May Hetland i Sandnes.


Anfallsstadiet varer 2–uker, men det kan ta 2–måneder før pasienten er helt frisk igjen. Kronisk hoste er mer enn bare en irriterende plage. Denne type hoste gir i tillegg til hoste, andre symptomer. Den kan ødelegge nattesøvn, og dermed gjøre folk uopplagte og slitne, gi oppkast, svimmelhet, ufrivillig inkontinens, og til og med brukne ribben. Historie og statistikk av kikhoste hos voksne.


Hvis det i en barneinstitusjon er barn med kikhoste , må ikke andre barn under år få adgang dersom de ikke har hatt kikhoste eller er vaksinert ganger med fire ukers mellomrom. Er barna over år, kan de godt opptas selv om de ikke har hatt kikhoste eller er vaksinerte. Foreldrene skal likevel underrettes om smitterisikoen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg