torsdag 6. april 2017

Barnesykdommene

Barnesykdommene

Barnesykdommer - et utvalg. Nedenfor finnes en kort omtale om forskjellige sykdommer som rammer barn. Du kan også følge linken videre til mer utfyllende sider om hver enkelt sykdom.


De fleste barnesykdommene gir utslett, men ikke alle. Det kan være vanskelig å skille de ulike utslettene ved barnesykdommer, vannkopper kan for eksempel ligne på andre utslett også. Barn vaksineres mot sykdommer som kan være livstruende eller gi alvorlige følgetilstander. Det er verken feberen eller utslettet som avgjør hvor dårlig barnet er, men barnets allmenntilstand. Ettersom barnesykdommene er forbundet med stor smittefare, bør du også belage deg på en god stund hjemme med sykt barn, også om barnet virker i god form.


De første tre er: skarlagensfeber røde hunder meslinger I begrepet inkluderes også ofte vannkopper, kusma og kikhoste. Mange av barnesykdommene gir kløende utslett, som kan lindres. Det finnes vaksine mot de fleste barnesykdommene i barnevaksinasjonsprogrammet og forekomsten er derfor lav. Her kan du lese om barnesykdommene. Vær beredt og les om symtpomer og anbefalt behandling ved de ulike barnesykdommene.


Barnesykdommene

Når barnet har hatt en barnesykdom, kan det ikke få samme sykdom på nytt. Av de klassiske barnesykdommene ser vi i dag kun vannkopper. Meslinger, røde hunder og kusma vaksineres det mot ved 15-måneders alder, og igjen når barnet er år,for å sikre langtidsbeskyttelse, sier barnelege ved Volvat, Kristin Jensen. Sykdommen kalles gjerne femte barnesykdom fordi den er den femte av en gruppe barnesykdommer som i tidligere tider var vanlige og der utslettene lignet hverandre.


De andre fire barnesykdommene er meslinger, røde hunder, skarlagensfeber og den fjerde barnesykdom. Her er de vanligste barnesykdommene. I løpet av barnehagealderen er det mange smittsomme sykdommer som truer.


Barnesykdommene

I barnevaksinasjonsprogrammet vaksineres det mot noen av barnesykdommene , men bare noen. Nå er det høysesong for viruset som nesten tok livet av Fritjof (uker) - Bleien gjør foreldrene mer urolige. De vanligste barnesykdommene som det ikke vaksineres for gjennom barnevaksinasjonsprogrammet er vannkopper, den femte barnesykdom, tredagersfeber og hånd-, fot-, og munnsykdom, forklarer Sagvik. Hånd-, fot-, og munnsykdom er en virusinfeksjon som gir små blemmer og sår inne i munnen samt væskefylte blemmer på hender og på føtter (oftest fotsålene), samt moderat feber og sykdomsfølelse.


Vanligst er det i alderen måneder til år. Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten. Også barnesykdommene kusma og røde hunder er bortimot utryddet her i landet. Det var fire som fikk røde hunder sist år, mens bare én fikk kusma. Det er flere typer av sykdommer som kan gi utslett, både de vanlige barnesykdommene , og andre infeksjonssykdommer.


Med prikker regner jeg med at du mener et utslett hvor hver enkelt utslett, flekk eller prikk er lett å skille fra naboprikkene og har en størrelse omtrent som et knappenålshode. Dette bør du vite om symptomer, smitte, lindring og vaksine mot av våre vanligste barnesykdommer, blant dem vannkopper, kikhoste og meslinger. I barnehager og på skoler er barna i kontakt med hverandre hele tiden, og det hender at de tar med seg sykdommer hjem. Da er det greit å vite hva de ulike symptomene i de vanligste barnesykdommene er, og hva du kan gjøre for å lindre smertene hos barnet ditt.


Vannkopper Hva er vannkopper? Den gir ofte kløende hudutslett med blærer, men forløpet er som regel godartet. Vaksiner utryddet barnesykdommene. Et annet eksempel er poliomyelitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg