tirsdag 6. januar 2015

Ødemer i beina

PIаn vаn zаkеnmаn hееft еnоrmе imрасt ор jоuw inkоmstеn! Vеrdiеn еIkе dаg gеId! Probeer het vandaag nog! Hovne bein er en svært vanlig tilstan og det er mange ulike årsaker. Et viktig skille er om hevelsen foreligger i kun det ene beinet eller i begge.


Lokale ødemer skyldes som oftest at trykket i kapillarnettet er forhøyet. Også hovne føtter og ankler hos mennesker som har stillestående arbei skyldes nedsatt blodomløp. Der er mange mulige årsaker til ødemer i beina. Men det er flere tilstander som kan ødelegge balansen, og kvinner er spesielt utsatt.


HOVNE BEIN : Ofte oppstår ødem eller vann i kroppen som hovne bein. Gjelder det bare et bein skyldes det som regel en tilstand i foten, mens hevelse i begge beina ofte betyr at det skyldes en tilstand ellers i kroppen. En sjelden gang kan også hovne bein skyldes mer alvorlig sykdom, og da må man ofte skille mellom ensidig og dobbeltsidig ødem. Ensidig ødem betyr hevelse kun i ett bein , dobbeltsidig er i begge. Har du kun hevelse i ett av beina , kan det skyldes helt andre ting enn hvis begge beina er hovne.


Ødemer i beina

Når de fleste av oss likevel kan gå rundt uten å få ødemer skyldes dette en meget kraftig beskyttelsesmekanisme vi er forsynt med – nemlig venepumpene i beina. Venøse ødemer dukker opp som hevelser ved anklene og føttene. Du får hevelsen fordi du ikke har et normalt venesystem i benene. Blodet hindres på vei fra føttene opp til hjertet.


For at blodet ikke skal renne ned igjen, er det tette klaffer i venene som slutter tett til. Har man sykdommen, er det noen av disse klaffene som er ødelagte. Vann i kroppen ( ødemer ) er en tilstand der du har en økt væskeansamling i kroppen. Den økte mengden vann sitter normalt nedadtil, f. En tredjedel av alt vann i kroppen er utenfor cellene, det vil si i blodårer, lymfesystem og vev.


Hovne ben og ødemer skyldes ubalanse mellom filtrasjon og reabsorbsjon av væske mellom blodkar. Hva er hovne bein ? Mange som søker lege for plager med hovne bein , gjør det av frykt for blodpropp eller hjertesykdom. Andre plages med tyngdefølelse, ubehag, eksem eller leggsår. Dersom en har hevelser i beina pga åreforkalning så vil man jo f,eks ta på støttestrømper og hevn beinet høyt.


Vil denne tilstanden være smertefull og haltende ved gange uten støttestrømper ? Claudicatio intermittens, det bli noe annet liksom ? For da skal vel foten henge nedover ? De brukes for å støtte venøs og lymfedrenasje av beinet. Som gradient kompresjonsstrømper, kan anti-emboli-strømper gi forskjellig kompresjon på ankelen og opp på leggen. Denne komprimeringen, når den kombineres med muskelpumpe-effekten av leggen, hjelper til å sirkulere blod og lymfevæske gjennom beina (i sengeliggende pasienter). En kvinne i 50-årene med kjent nyresvikt ble lagt inn i medisinsk avdeling på grunn av akutt forverring av smerter i begge beina.


Den sannsynlige forklaringen skulle vise seg å være overraskende. Vanndrivende legemidler, på fagspråket kalt diuretika, hjelper kroppen å kvitte seg med ekstra væske. Dette kan gi bedre pust og mindre hevelse i bein og føtter.


To eksempler på diuretika er bumetanid og furosemid. Det har ikke vært mye forskning på diuretika, men de har vært i bruk lenge og lang erfaring tilsier at de virker. Vurdering av følelse i beina ved hjelp av monofilament. Et monofilament brukes av helsepersonell for å undersøke følsomhet under føttene på personer med diabetes.


Ødemer i beina

Kjenner du dette, har du nok følelse til å kjenne ujevnheter etc.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg