tirsdag 27. januar 2015

P stav vektøkning

Samtidig sluttet jeg også på antidepressiva jeg har gått på i noen år. Før jeg fikk satt inn p -staven fikk jeg advarsel om at jeg kunne gå mye opp i vekt. Jeg har alltid vært tynn, på grensen til undervektig. Har alltid kunnet spise så mye jeg ville uten å legge på meg.


Lege, helsesøster eller jordmor med spesiell opplæring, kan sette den på plass. P - stav må kjøpes på resept. Før innsetting av p - stav må du vite helt sikkert at du ikke er gravi det tas derfor ofte en graviditetstest før innsetting. Du får lokalbedøvelse og selve innsettingen er helt smertefri.


Hormonelle årsaker kan være medvirkende. Da tenker jeg på bivirkninger av p -staven i første omgang, for den kan gi vektøkning. Og nå evt bivirkninger av p -piller i tillegg.


Og så bør du sjekke hos legen din om du kan ha PCOS (PolyCystisk Ovarie Syndrom), en meget vanlig tilstand med hormonell ubalanse, som bl. Verken bruk av p - stav eller gestagenpiller er assosiert med vektoppgang. I en studie med observasjonstid på tre år fant man at de som brukte Depot-Provera, i gjennomsnitt hadde en vektøkning på fem kilo. De som brukte vanlige P -piller, hadde ingen vektøkning. Hvem er p -staven egnet for?


Det er legen din som avgjør om du kan bruke p - stav. Jeg fikk satt inn p - stav (Implanon) i mars, etter å ha gått på p -piller i litt over år. Jeg hadde nesten ingen bivirkninger av p -pillene jeg gikk på (Yasmin), men ville heller satse på et prevensjonsmiddel med noe mindre hormoninnhold.


Det var i tillegg forlokkende å kunne bruke et mer per. I dette kapittelet beskrives prosedyrene for innsetting og uttak av p - stav , øvrig informasjon om p - stav finnes i kapittel 1. En annen hyppig brukt metode for fødselsregulering er kombinasjons- p -pillen. I motsetning til kombinasjons- p -pillen, kan Nexplanon brukes av kvinner som ikke skal, eller ikke ønsker å bruke østrogener. Når du bruker Nexplanon trenger du ikke å huske på å ta en pille hver dag.


Andre medisiner har vektøkning som en sjelden bivirkning. LES OGSÅ: P -piller kan gi bivirkninger ikke alle kvinner er klar over. Metoden brukes sjeldent av unge kvinner som ønsker å bli gravid i nær fremtid. Lengre bruk av p -sprøyter har også vist negative effekter på bentap hos unge kvinner. Noen vanlige bivirkninger som kan oppstå er vektøkning , kviser, humørsvingninger og redusert sexlyst.


P -sprøyten er derfor ikke førstevalg til ungdom og unge voksne. Satte inn en p - stav for halvannen måned siden og lurer på om noen har samme erfaringer som meg. Det er vist at p -sprøyten kan gi vektøkning som følger av økt appetitt.


En gjennomsnittlig vektøkning på kilo, ved bruk av sprøyte, er ikke uvanlig. Vektøkningen fortsetter gjerne de senere årene. P - Stav : Det er ikke vist noen sammenheng mellom p - stav og vektoppgang.


P -staven Nexplanon inneholder ikke østrogen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg