fredag 5. september 2014

P sprøyte blødninger

Bivirkninger ved bruk av p - sprøyte. Den vanligste bivirkningen ved bruk av p - sprøyte er uregelmessige blødninger i startfasen. Hos de fleste går dette over etter hvert og menstruasjonen forsvinner helt etter en tid. Andre vanlige bivirkninger er brystspreng, redusert seksuell lyst, hodepine, kviser. Er det noen som ikke bør bruke p - sprøyte ? For uregelmessige blødninger eller spotting, som gjerne går over til amenoré, ved fortsatt behandling med preparatet: Hvis den neste injeksjonen gis innen dager, kan uregelmessige blødninger som oftest kontrolleres.


Hvis unormale blødninger vedvarer, bør tilstrekkelige undersøkelser gjøres for å utelukke organisk patologi. Flere studier viser at beintettheten hos jenter som bruker p - sprøyte er lavere enn for kontrollgruppene. Det er holdepunkter for at jenter i puberteten får en varig disposisjon for beinskjørhet ved bruk av p - sprøyte , og den er derfor ikke førstevalg som prevensjonsmiddel hos tenåringsjenter.


Ulempene med p - sprøyte er at det kan bli vanskelig å planlegge graviditet. Bytte fra p -plaster. Dersom kvinnen har brukt p -plaster i minst dager sammenhengende, kan hun gå direkte over på p -stav. P - sprøyte er ikke hormonfri prevensjon.


Du finner oversikt over hormonfrie prevensjonsmidler nederst i denne artikkel. Går det mer enn måneder mellom to sprøyter er du ikke beskyttet mot graviditet. Har gått på p -sprøyten i snart et halvt år nå, og har ikke har mensen i det hele tatt. Nå nærmer det seg tiden for tredje sprøyten (om uker), men nå har jeg begynt å få litt blødninger. Kan det bety at effekten er i ferd med å tape seg, og at det ikke er sikkert nå fram til jeg setter neste sprøyte ? Ulempen er at staven må settes inn ved et lite inngrep, og den må tilsvarende fjernes ved et lite inngrep.


Av bivirkninger som kan forekomme er kviser, nedstemthet, irritabilitet og uregelmessige blødninger. Hos noen opphører menstruasjonen. Hvordan bruker man p -sprøyten? En sprøyte settes i setemuskulaturen av lege eller sykepleier hver tredje måned.


Den første sprøyten skal settes innen femte dag i menstruasjonssyklusen. Dersom man starter med p -sprøyten etter fødsel, bør første sprøyte settes allerede seks uker etter fødselen. Tidlige svangerskapskomplikasjoner.


Aktuelt hos kvinner i fertil alder og inntil ett år etter menopause hos kvinner under år. Svangerskapet er ikke nødvendigvis erkjent og må vurderes ved samtidig tretthet, brystspreng, hyppig vannlating også om natten, uteblitt menstruasjon, eventuelt kvalme. Både ved p -ring, p -plaster og p -piller får du god kontroll over blødningsmønsteret, og du kan også velge å hoppe over blødninger.


P -ringen er en myk gummiring som føres inn i skjeden, og. Jeg går på p sprøyte og når jeg skulle ta min tokk jeg den mens jeg hadde mensen, men søstera mi som tokk den så ikke helt sikker på om hu traff riktig, for bare 1-uker etter fikk jeg mensen igjen, og har fått det nå igjen. Har selv gått på p - sprøyte i snart år. Hadde ein pause mellom kvar periode med p - sprøyte så har på ein måte begynt på p - sprøyte to ganger.


Innen du begynner med p -piller, men legen sikre seg at du tåler å gå på det. P -plaster inneholder samme typer hormoner som p -piller. Plasteret påsettes én gang i uken i tre uker. Deretter tas det en pause i én uke, hvor en menstruasjonslignende blødning oppstår, som under p -pillepausen. For mange kvinner vil p -stav eller hormonspiral være et godt alternativ til p -piller, særlig hvis du synes det er vanskelig å huske å ta p -piller hver dag.


Disse prevensjonsmidlene inneholder et progestogen og gir ikke økt risiko for blodpropp. Det kan rett og slett oppleves som litt skremmende lesning, men det som er viktig å vite, er at de fleste bivirkningene er ufarlige (men kan være plagsomme), og at de fleste bivirkningene går over i løpet av de første – månedene etter oppstart. Nexplanon er designet for å settes inn med lokal bedøvelse rett under overarmen. P -staven Nexplanon inneholder ikke østrogen.


Jeg hadde det samme da jeg slutta. Og det kan ta opp til år å få på plass en normal syklus etter p sprøyte slutt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg