tirsdag 30. september 2014

Smertestillende og amming

Av og til sier legene og ekspertene ved Tryg g mammamedisin at det er i orden å bruke en medisin, selv om bruk ved amming frarådes i pakningsvedlegget. Dette skyldes at leger og fagfolkene ved Trygg mammamedisin kan gi individuelle råd på bakgrunn av tilgjengelig vitenskapelig informasjon. Smertestillende og amming. Rolands generelle råd er at dersom du bruker smertestillende fast, ofte eller over lengre ti så bør du ikke amme uten at du har avtalt dette spesielt med legen din.


Han mener det finnes bedre måter å sjekke et legemiddels anbefalte bruk på, enn å lese pakningsvedlegget. Ved behov for NSAIDs regnes ibuprofen som trygt for diebarnet og bør som regel være førstevalg til ammende innen denne legemiddelgruppen. Vi mener at Paralen (paracetamol, acetylsalisylsyre, koffein) ikke bør være førstevalget når ammende har behov for smertestillende legemidler, selv om preparatomtalen sier at Paralen kan brukes under amming.


Generelt vil bare en meget liten del av legemidlet gå over i melken, oftest mellom og og i sjeldne tilfeller opp til av mors vektjusterte dose. I lys av dette er det ofte en overdreven frykt for å bruke legemidler blant ammende. De kan dessuten få motstridende råd og informasjon fra helsepersonell og litteratur. Men, ta heller en Ibux og en Paracet i stedet for flere Paracet.


Smertestillende og amming

Det hjelper bedre og er trygt. Altså ikke Ibux i tillegg til full side Paracet. Pass på å legge unna alt annet og bare konsentrere deg om amming , søvn og mat nå. Sov hver gang det er mulig, og la andre ta seg av alt annet om du har mulighet til det.


Voltarol skal ikke brukes ved overfølsomhet eller hvis man har opplevd astmaanfall, elveblest eller hevelse og irritasjon i nesen ved bruk av acetylsalisylsyre eller andre NSAIDs. Disse legemidlene skal ikke brukes de siste måneder av svangerskapet, og ellers ikke under graviditet og amming uten avtale med lege. Stivhet og hevelse i leddene reduseres slik at det blir lettere å være i fysisk aktivitet. Voltaren påvirker ikke selve sykdomsutviklingen og leddskade ved revmatisk sykdom.


Du bør ta Voltaren i lavest mulig dose og kun ved behov, eventuelt bare i kortere perioder over noen dager. Amming og medikamenter. Tre avdelinger anbefalte at man kastet den første melken, og ved en avdeling ventet man rutinemessig – timer.


RELIS svarer ofte, via Trygg mammamedisin, på spørsmål om legemiddelbruk ved amming. Problemstillingen er gjerne at kvinnen spør fordi Felleskatalogen eller pakningsvedlegget angir at legemidlet ikke bør brukes av ammende, og ofte ender vi, etter en individuell vurdering, opp med at bruk likevel er forenlig med amming. Medisinbruk før og under svangerskapet, og ved amming. Har du en revmatisk sykdom og ønsker å bli gravi bør du planlegge graviditeten. Legen din vil vurdere hvilken risiko et svangerskap har for deg, ut fra hvilken type revmatisk sykdom du har og hvor alvorlige plagene dine er.


Smertestillende og amming

Ved smerter under graviditet og amming er førstevalget smertestillende tabletter med virkestoffet paracetamol (Pamol, Panodil, Paracet, Paracetamol og Pinex). Det anbefales at paracetamol brukes i laveste effektive dose, og over så kort tid som mulig. Søk råd hos lege ved langvarige smerter og stadig behov for smertestillende. Overgang til morsmelk er liten. Ved bruk av petidin som smertestillende før og under fødselen er det blitt observert svekket søke- og sugeatfer forsinket amming , redusert våkenhetsgrad og respirasjonsdepresjon hos nyfødte.


Unngå gjentatt bruk. Langtidseffekter av petidineksponering på atferd og psykomotorisk utvikling er ukjent. NSAID har god smertestillende og febernedsettende effekt, men de gir oftere bivirkninger enn paracetamol og kan være skadelig i kombinasjon med en rekke andre medisiner.


NSAID kan gi irritasjon og blødninger fra mage og tarm. NSAID bør brukes i minste effektive dose og over så korte tidsrom som mulig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg