tirsdag 2. september 2014

Helvetesild smitte

Helvetesild smitte

Norsk robot fjerner MRSA og anna smitte fra rom og utstyr. Decon-X fjerner MRSA effektivt fra alle overflater og utstyr. Vanlige symptomer er utslett, kløe og brennende smerter. Hos eldre kan det være jagende, brennende og sviende smerter i det angrepne hudområdet i over måned etter utbruddet.


Disse smertene opptrer hyppigere ved helvetesild i ansiktet. Har man hatt vannkopper tidligere, kan man ikke få noe som helst av å ta på et helvetesild -utslett. Det som smitter, er væsken fra blemmene og sårene.


I denne er det vannkoppevirus. Utslettet kan bryte ut samtidig med smertene, eller komme etterpå. Personer med helvetesild kan smitte andre med vannkopper. Hos eldre og de som har svekket immunforsvar av andre årsaker kan viruset spre seg ut langs nerven igjen og ende opp i huden.


Bare de som allerede har hatt vannkopper kan få helvetesild. Om du aldri har hatt vannkopper, kan nærkontakt med blemmene gi smitte. Man kan ikke få helvetesild av å være i kontakt med en person med helvetesild eller vannkopper. Hvorfor får man helvetesild ? Helvetesild er i praksis ikke smittsomt, men det finnes virus i blemmene. Det er først og fremst det som er i blemmene som kan smitte.


Den smittede vil da få vannkopper og ikke helvetesild. SymptomerVed helvetesild får man væskende blemmer som danner et belte eller et tydelig avgrenset område på kroppen. Vanligvis får man helvetesild på den ene siden av overkroppen. Hvis du har helvedesil bør du derfor undgå at være sammen med mennesker med nedsat immunforsvar, der ikke tidligere har haft skoldkopper.


Hvordan behandles helvedesild? Langs nervens forløp kommer det et utslett - helvetesild. I de fleste tilfeller går helvetesild over av seg selv i løpet av noen uker. Hos noen vedvarer smertene i måneder, i sjeldne tilfeller i flere år, selv om utslettet er forsvunnet.


Denne tilstanden kalles postherpetisk nevralgi, som betyr nervesmerter etter helvetesild. Det opptrer som regel på overkroppen, men kan også komme rundt øyet og andre steder. Det er svært smertefullt, og er forårsaket av det samme viruset som er årsaken til vannkopper.


Helvetesild smitte

For å få helvetesild må man tidligere ha vært smittet av vannkopper. Viruset ligger så i dvale, og kan slå ut som helvetesild senere i livet. Leger hypoteser om at eksponering for vannkopper fremmer antistoffdannelse, og dermed hjelpe kroppen til å bekjempe viruset før det stimulerer en helvetesild smitte. Omtrent prosent av personer rammet av helvetesild opplever smerter i tidligere berørte områder etter at den opprinnelige helvetesild smitte er avsluttet, en tilstand som kalles postherpetisk nevralgi, ifølge National Institutes of Health og Centers for Disease Control and Prevention. En vaksine mot viruset som forårsaker vannkopper og helvetesild forebygger trolig helvetesild hos personer over år.


Vaksinen tolereres godt, men noen flere kan oppleve hudirritasjon, hevelse eller ubehag på stikkstedet der vaksinen ble satt. Varicella-zoster virus forårsager skoldkopper. Helvedesild kan smitte og give skoldkopper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg