fredag 26. september 2014

Barnebidrag satser 2013

Barnebidrag betales til måneden barnet fyller år. Hvis barnet går på videregående skole eller tilsvarende, kan barnet ha rett til å motta barnebidrag etter at det fyller år. Når barnet er over år, er det barnet som blir mottaker av bidraget. Beregningen skjer på bakgrunn av de opplysningene som du oppgir.


Når NAV fastsetter barnebidrag innhenter NAV opplysninger fra arbeidsgivere og offentlige registre, samt dokumenterte opplysninger fra partene. I beregningen av barnebidrag tas det utgangspunkt i hva det koster å forsørge barnet, foreldrenes inntekt, barnets inntekt og omfanget av samvær mellom barnet og den bidragspliktige. Bidragsforskuddet utbetales ikke i tillegg til et barnebidrag , men kun når bidraget ikke betales.


Et forskudd på bidrag må ikke forveksles med barnebidrag. Hvem kan få bidragsforskudd? Generelt om barnebidrag. I følge norsk rett plikter begge foreldrene å bære utgiftene til barnetsforsørgelse og utdanning etter sine økonomiske evner. Hvis foreldrene bor hver for seg, må den som ikke bor fast sammen med barnet, betale månedlige barnebidrag til den som bor fast med barnet.


Med kalkulatoren vil man komme fram til hvilke satser som gjelder i henhold til NAV sine regler. Les også: Skilsmisse er en økonomisk slankekur. Tvister ved fastsettelse av barnebidrag. Dere kan inngå en privat avtale om barnebidrag , eller søke NAV om å fastsette bidraget.


Hvis det er tre barn så er det ikke uvanlig at en forelder betaler - 12. Du kan se de ulike sjablongene og satsene her. Grensen for bidragsbetaling er 25. Plikten til å betale barnebidrag varer normalt ut den måneden barnet fyller år.


Dersom barnet går på videregående skole kan bidrag også pålegges etter at barnet har fylt år. Sitter du igjen med mindre enn satsen for livsopphold? Da kan det være at du har utgifter som SI ikke kjenner til (f.eks. at du ikke har sendt inn dokumentasjon på boutgiftene dine). Alle særavgiftssatser er i utgangspunktet justert opp med pst.


Små avvik fra dette skyldes avrundinger. For å se den komplette listen med særavgifter, se Lovdata. Bidrag som er fastsatt med utgangspunkt i underholdskostnaden blir automatisk justert, nærmere bestemt blir det tatt hensyn til nye satser for underholdskostnaden og samværsfradrag.


Ved fastsettelse av barnebidrag har ny samboer eller ektefelle, inkl. Ved offentlig fastsettelse av barnebidrag tas det utgangspunkt i hva underholdet til barnet koster (underholdskostnaden). Min venn har to barn med en som ikke betaler barnebidrag. Barna bor fulltid hos mor, de er sjeldent med far, fordi far krever at mor må betale alle reiser til og fra om samvær skal skje.


Mor forteller at hun heller ikke får barnebidrag fra NAV, fordi hun har for høy inntekt. Bostedsforelderen er bidragsmottaker, og samværsforelderen er bidragspliktig. Ved delt bosted jevnes underholdskostnaden ut, men er det større inntektsforskjeller mellom foreldrene kan den lavtlønte bli tilkjent bidrag fra den høytlønte.


Nye satser for løpende ytelser blir iverksatt automatisk, så det behøver ikke mottagerne tenke på, forteller Navs ytelsesavdeling til Dinside. Samtidig påpeker de at generelt plikter alle som mottar en ytelse fra Nav å sette seg inn i vilkårene for ytelsen og hva de selv må bidra med av informasjon om endringer som kan påvirke ytelsen fremover. For å få et enklere, mer rettferdig og effektivt regelverk, fremmer regjeringen sak for Stortinget om endringer i reglene om barnebidrag og bidrag etter år.


Om regelmessig, økonomisk bidrag til tidligere ektefelle eller andre, les om fradrag for underholdsbidrag. De nye reglene om gebyr ved fastsettelse og endring av barnebidrag trådte i kraft 1. Vil jeg kunne betale mindre i barnebidrag ? Noen vil betale mindre i barnebidrag , mens andre vil betale mer. Etter de nye reglene vil størrelsen på bidraget ta utgangspunkt i hvor mye det koster å ha barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg