søndag 16. februar 2020

Vannkopper to ganger

Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Lommelegen får ofte henvendelser med spørsmål om man kan få vannkopper flere ganger. Vannkopper får man bare en gang. Og nesten alle får det som barn, konstaterer infeksjonsoverlege, Per Åkesson, som også jobber som svarlege på Lommelegen.


Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper.

Utslettet kan bli betent. Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade. De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper. Ja, det er beskrevet at man kan få vannkopper (varicella) flere ganger. Hadde man det meget mildt første gang kan man få det en gang til.


Kroppen har da ikke opparbeidet full immunitet,. Hvis en gravid blir utsatt for smitte og ikke vet om de har hatt vannkopper tidligere, bør testes for antistoffer mot varicellavirus. Min sønn har fått det to ganger , og legen vår sa det er helt vanlig når barnet er under året første gang de får vannkopper.


Min barn ble aldri hardt angrepet, hadde noen få prikker måneder gammel og fikk vannkopper igjen år gammel.

Etter eldste fikk vannkopper år gammel, så fikk også minste det den gangen. En person er smittsom fra ca. Hva er tegnene på vannkopper ? Siden kan det spre seg til hårbunn, armer og ben. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper.


Det er viktig å kunne litt om hvilke tilfeller hvor sykdommen kan være farlig. Noen snakker om at det går an å få vannkopper flere ganger. Det er uhyre sjelden, og ikke noe vi regner med at skal skje. Så har du hatt vannkopper , er du ferdig med det, sier Rønning.


Har det heller ikke noe å si om barnet fikk vannkopper som baby eller før fylte to år? Har du hatt det, så blir du immun. Nå går det jo heldigvis bra med de fleste, men det er altså de som dør etter å ha fått vannkopper. Britiske forskere har slått fast at vannkopper er farligere enn folk tror, noe som ikke er rart, man har da alltid hørt at vannkopper er ufarlig og det vaksineres ikke mot det med mindre man velger det selv. Ja, vannkopper kan man få flere ganger , selv om det ikke er vanlig.


Viruset heter herpes zoster og det bør fortelle litt om hva det er. Nemlig en form av herpes. Det aller mest vanlige er at det kan føre til helvetesil dersom man har hatt vannkopper.

Men det kan føre til flere omganger med vannkopper også. Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager. Brennkopper kan imidlertid komme tilbake.


Dersom dette gjentar seg flere ganger , kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Dette bør behandles med bakteriedrepende krem. Alle gravide som ikke har hatt vannkopper , og hvor dette også er bekreftet med blodprøve, bør vaksineres etter fødselen for å forebygge eventuell sykdom i senere svangerskap. Dersom en gravid kvinne blir smittet og får vannkopper like før eller like etter fødselen, kan barnet smittes. Hvis du har hatt vannkopper én gang, kan du ikke få det igjen.


Du kan derimot få helvetesild senere i livet, fordi virus har ligget sovende i dine nerver. Cirka halvparten av barna smittes av mor. Dersom mor har hatt vannkopper like før fødselen, skal den nyfødte behandles med antistoffer (immunglobulin) mot varicella. Likevel regner vi med at til prosent av befolkningen har hatt vannkopper som barn. Hva kan årsaken til at noen ikke får sykdommen som barn være?


Som voksen kan man imidlertid være bærere av herpesviruset som utløser vannkopper. Noen ganger , hvis man for eksempel er litt sliten, kan viruset trigges på nytt og gi oss symptomer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg