mandag 3. februar 2020

Feber oppkast

Jo yngre barnet er, jo lettere blir det alvorlig dehydrert ved feber og oppkast , sier helsesøsteren. Størdal forklarer at oppkast ved feber først kan bli farlig når det går utover væskebalansen. Ved kraftig og langvarig oppkast er særlig spedbarn under ett år utsatt, de har mindre reserver og blir derfor lettere uttørket, sier legen.


Hvis en febersyk person synes det er vondt å se mot lys, kan hun ha meningokokksykdom eller en annen form for hjernehinnebetennelse. Det er vanlig å få hodepine av feber.

Spedbarn som har kraftig diare eller oppkast bør undersøkes av lege, uansett. Alle med høy feber , tegn på uttørking, blod i avføringen eller blodig oppkast må også undersøkes av lege. Magesmerter bør føre til legeundersøkelse, fordi det kan ligge en annen sykdom bak. Likeledes oppkast som varer mer enn ett døgn, uten at det kommer.


Oppkast hos barn Hvorfor kaster barnet mitt opp? Den vanligste årsaken til oppkast hos barn er mageinfeksjoner. I slike tilfeller er oppkastet ledsaget av diare og feber.

Hos barn under år begynner dette gjerne med plutselig oppkast , med diaré og feber etter hvert. Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon. De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus. Feber er et vanlig symptom hos barn.


I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Barn får lettere feber enn voksne. C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. Små barn kan lett få høy feber uten at det behøver å være tegn på noe alvorlig. Akutt infeksjon i mage og tarm.


Klinisk diagnose basert på oppkast , diaré, magesmerter og feber i forskjellige kombinasjoner. Agens påvises sjelden. Derfor skal barn ikke gå i barnehage før timer etter at barnet er blitt friskt. Kvalme er ubehagelig, men normalt ikke farlig. Hva er omgangssyke?


Omgangssyke er en virusinfeksjon i tarmen som gir diaré og oppkast.

Mindre barn reagerer ofte på infeksjoner med høyere temperatur enn større barn og voksne. Høy feber følges dessuten ofte av oppkast og diaré selv om fordøyelseskanalen ikke er angrepet av sykdommen. Frostrier forekommer aldri hos barn som er yngre enn to–tre år, og de sees sjelden hos større barn. I praksis sier man at man har feber når man måler en temperatur på 3til 38°C i endetarmen, det vil si en økning på °C fra normalen.


Ved høy feber og redusert allmenntilstand kan det være aktuelt å bruke febernedsettende legemidler. Den største fare ved oppkast er dehydrering (væskemangel). Det vil si at personen mister mer væske enn det inntas, og dermed tørker kroppen ut. En slik uttørking er livsfarlig hvis den ikke behandles.


Den viktigste behandlingen ved oppkast er derfor å sørge for at den syke får nok væske. Rødvin og feber, oppkast og kvalme. Dine symptomer etter vindrikking skyldes høyst sannsynlig altså ikke divertikkelsykdom. Symptomene du nevner er svært uspesifikke.


Denne observasjonen kan. Eldre barn kan ha høy feber uten å være særlig plaget eller alvorlig syke. Barn kan også være alvorlig syke uten feber.


Allmenntilstanden er viktigst når du vurderer barnet ditt: våkenhetsgra pusteproblemer, oppkast , diaré og tørste. Vanlige navn på dette er magesjau, farang, omgangssyke og mageinfluensa. Det hele starter gjerne med høy feber og frysninger. Jeg leste i min pediatri bok om en problemstilling som var mye omtalt i gamle lærebøker, men som nå sjeldent ble nevnt i undervisning og i lærebøker.


Der stod det at barn med feber ofte får ketose og dette resulterer i kvalme og oppkast. Sirkelen blir vond ved at det kvalme barnet ikke spiser ell. Varighet Skjærvik mener det er grunn til å følge litt ekstra med hvis feberen varer lengre enn 4-dager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg