onsdag 19. februar 2020

Spedbarn mat

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. GigaGunstig is dé site om Dans Mat te vergelijken! Mat og måltider for spedbarn. Først publisert: 01. Sist faglig oppdatert: 01.


De praktiske rådene om spedbarnsmat bygger på Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring. MAT OG MÅLTIDER FOR SPEDBARN. Spedbarn vokser og utvikler seg mye de første levemånedene, og har et svært høyt behov for energi og næringsstoffer per kilo kroppsvekt sammenliknet med voksne. Når barnet er fylt måneder bør fast føde gradvis introduseres som tillegg til morsmelken for å sikre stadig utvikling og vekst.


I og med at man ikke kjenner produksjonsmetodene til alle produkter, bør spedbarn heller ikke gis varmebehandlet mat som inneholder honning. Sporene er ikke farlige for barn og voksne, men kan være det for spedbarn. Spedbarn har et uutviklet fordøyelsessystem, i motsetning til barn og voksne.


Matingen er også en sosial aktivitet i barnets liv, og den gir mor og barn en sjanse til å knytte bånd. Barnet får en følelse av trygghet og tillit gjennom at det får mat når det ønsker det, og dette er et grunnlag i den videre vekst og utvikling. Forsøk å la barnet være i fokus når det spiser, ikke gjør mange andre ting samtidig.


Alle spedbarn bør få mat som kan være allergifremkallende i løpet av det første året. Dette gjelder også de med høy risiko for allergi. Helsedirektoratet anbefaler at barn ammes hele det første året og gjerne lenger, hvis dere trives med det.


Spedbarn mat

Etter måneder bør fast føde introduseres. Det finnes en informasjonsbrosjyre som kan gis ut sammen med vitamin D-dråpene. Helsestasjonen bestiller dråpene kostnadsfritt.


Mat for spedbarn : Lag den selv. På tide å introdusere babyen for vanlig mat ? Her er inspirasjon til hva du kan lage selv, og tips til det aller første måltidet. Du er her: Matportalen. Spedbarn med bekreftet kumelkallergi skal bruke en fullstendig hydrolysert morsmelkerstatning (eks.


Spedbarn mat

Nutramigen, Althéra, Pepticate) dersom de ikke ammes, eller som tilsetning til grøt og annen mat. Aminosyre-baserte morsmelkerstatninger er også et alternativ (eks. Neocate, Alfamino, Nutramigen Puramino).


Den normale morsmelkavføringen er ganske flytende, og kan av og til misoppfattes som diaré. Diaré hos spedbarn viser seg derimot mer som illeluktende, misfarget vann – ofte sammen med nedsatt almenntilstan irritasjon og feber hos barnet. Oppsøk helsepersonell dersom du mistenker diaré hos det nyfødte barnet. Refluks forekommer når delvis fordøyd mat gulpes opp fra magesekken.


Spedbarn mat

En lukkemuskel nederst i spiserøret, ved overgangen til magesekken, stopper som regel maten fra å komme opp igjen. Hos spedbarn og små barn kan lukkemuskelen fungere dårlig fordi fordøyelsessystemet fremdeles er under utvikling. Kolikk hos spedbarn.


Babyer som har kolikk er ikke syke, men de gråter mye lengre enn babyer vanligvis gjør. Det finnes ingen kur for kolikk, men her er noen råd du kan prøve som kanskje kan roe ned babyen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg