mandag 10. februar 2020

Urinveisinfeksjon og gravid

Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Høy kvalitet og 9 nøyaktige med anonym og rask levering. Du kan handle trygt og enkelt på Vitusapotek.


Vi har kunnskapen du trenger. Hos gravide skjer det mye oftere spredning fra blærekatarr til nyrebekkenbetennelse, derfor er denne tilstanden ekstra viktig å oppdage og behandle hos gravide.

Denne formen for urinveisinfeksjon er altså uten symptomer, så kvinnen kjenner ikke de vanlige tegnene på blærekatarr. Og på grunn av en voksende livmor og nedsatt bevegelighet, kommer urinveiene i klem, og da blir det raskere infeksjon, sier hun. Forandringer i kroppen og hormonnivåene gjør gravide mer utsatt for å få urinveisinfeksjon.


Urinveisinfeksjoner uten symptomer sees hos rundt av gravide. Når livmoren vokser og presser på urinlederne, blir lukkemuskelen slappere – noe som øker risikoen for urinveisinfeksjon. Forskjell mellom gravid og ikke- gravid Vanligvis kan du drikke rikelig med vann og bli kvitt problemet. Under et svangerskap har man lettere for å utvikle urinveisinfeksjon 1. Hvis infeksjonen sprer seg til nyrene, kan man risikere nyrebekkenbetennelse uten behandling 2. Det er også risiko for tidlig fødsel 2.

Mange har ingen symptomer på en urinveisinfeksjon , men det oppdages ved kontroll av urinen. De vanligste tegnene på urinveisinfeksjon er sviende og hyppig vannlatning og ofte illeluktende urin. Om infeksjonen også engasjerernyren (nyrebekkenbetennelse) vil en i tillegg få høy feber, uvelhet, kvalme og smerte over nyrens plass i ryggen.


Ubehandlet kan dette øke faren for nyrebekkenbetennelse og i verste fall for tidlig fødsel. Derfor er det bred enighet blant forskere på området om at urinveisinfeksjon hos gravide kvinner bør behandles med antibiotika. Men det er reist spørsmål om et svært vanlig legemiddel er trygt nok for gravide.


Hvis det er utslag på leukocytter, protein og blod kan dette være tegn på urinveisinfeksjon. Noen ganger foreligger falskt negativ prøve. Sjansen for anomali er størst hos gutter med urinveisinfeksjon i de første leveårene. Postmenopausale kvinner med såre, atrofierte slimhinner og gravide har noe lettere for å få cystitt.


Dersom du er gravid og mistenker at du har urinveisinfeksjon. Gravide har økt tendens til urinveisinfeksjon. Løper du ofte på do eller svir det når du tisser? For noen kommer det igjen og igjen, og da kan det være greit å få noen gode tips. Du føler kanskje også smerter eller et slags ubehag i de nedre delene av bekkenet.


Blant symptomer på urinveisinfeksjon under svangerskapet som skremmer gravide kvinner mest, ertilstedeværelsen av blodspor eller puss i urinen. Sæd på magen, kan jeg bli gravid ? Har nettopp fått mensen. Dette kalles hematuri.

Jeg har sex uten prevensjon, kan jeg bli gravid ? Asymptomatisk bakteriuri (ABU) har i store studier ikke vist økt sykelighet eller dødelighet. Det har vært diskutert hvorvidt ABU skal behandles hos nyretransplanterte. Kan jeg ha blitt gravid med p-stav? Som bruk av urinkateter, dersom du bruker sæddrepende krem eller gel og dersom du har diabetes.


Bruk nitrofurantoin og trimetoprimsulfametoksazol med forsiktighet. Behandling av residiverende urinveisinfeksjon 1. Kvinner med hyppig residiverende cystitt kjenner igjen symptomer på urinveisinfeksjon. Hun kan derfor få resept på flere kurere og behandle seg 1-dager ved symptomstart 1. Kontinuerlig antibiotikaprofylakse bør unngås.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg