tirsdag 4. februar 2020

Spysjuka smitte

Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Omgangssyke skyldes en virusinfeksjon i tarmen, og er svært smittsomt. For å unngå smitte av omgangssyken er det viktig med god håndhygiene.


Hvis du allerede er smittet har vi flere gode råd som kan hjelpe deg. Hyppig er også smitte fra mat og vann. Flere ulike typer matslag kan bringe smitte f. Virusutskillelsen kan vare fra noen dager til flere uker og kan begynne før symptomdebut og fortsette etter at sykdommen er over, noe som kompliserer håndteringen av utbrudd. Jeg har en ukastrert hannkatt som elsker å kose når jeg legger meg i senga.


Det kan også smitte fra person til person ved nærdråpesmitte ved oppkast. Symptomene er uvelhetsfølelse, kvalme, brekninger, magesmerter, muskelverk, diaré og feber og varer i ett til to døgn. Et annet smittepunkt er kortautomaten. Veldig ofte havner fingrer borti den når man skal sette kortet inn.


Oftest på de samme punktene. Og mer skal ikke til for å få overført en ørliten baskilusk som gjør stor skade. Det skal også faktisk en ganske lang og omfattende håndvask til før en kan garantere at all smitte er vekke fra hendene. Antibac er ikke det beste mot omgangssyke, det beste er håndvask og bruk av klor på do osv.


Det varierer nok litt hvor lang tid det tar før man blir syk. Her kastet det ene barnet opp fredag, tirsdag ble mannen syk og onsdag ble jeg. Norovirus kan smitte via kontaminerte næringsmidler, vann og overflater man kommer i kontakt med i løpet av dagen, sier Lange. Mat kontamineres hovedsakelig ved håndtering og tillaging av mat.


Det gjelder særlig mat som håndteres og spises uten ytterligere varmebehandling. Men det er kjent at RS-virus, som særlig rammer små barn, kan smitte i inntil 1-uker fra man blir syk, opplyser smittevernoverlegen. Smittevernveilederen er et oppslagsverk om forebygging og kontroll av smittsomme sykdommer.


Hovedmålgruppen er ansatte i kommunehelsetjenesten. En venninne av meg sverger til hvit hel pepper, og påstår at det forebygger. Hun tar pepperkorn hver dag og svelger dem ned med vann. Jeg vet ikke om det hjelper, men siden jeg har litt panikk for spysjuka , har jeg begynt med samme kuren nå!


NB, PUGG OG FORTELL VIDERE SÅ BLIR VI KANSKJE KVITT FAENSKAPEN? Drikk lite om gangen. Totalt bør du prøve å få i deg minst to liter væske per dag, og når du er dårlig bør denne væsken fordeles i små porsjoner mellom måltidene. Det er få ting som er verre enn oppkast og diaré. Det er i hvert fall slik det føles når du først henger over toalettskåla.


I barnehagene gjelder den såkalte 48-timersregelen: ved diaré og oppkast skal barnet holdes hjemme i to døgn etter symptomene har gitt seg. Det er viktig å huske på at dersom du bor sammen med andre, kan det være lurt at disse står for matlagingen frem til du blir frisk, for å unngå smitte. Dersom du må oppholde deg på kjøkkenet er god hygiene avgjørende for å unngå smitte. Og om de fikk komme nå og så ble syk i morgen eller onsdag og vi ble smittet så hadde det jo vært dumt at vi bare lot det skje, når vi viste bedre.


Vi har faktisk aldri hatt spysjuka , heldigvis. Typisk for akutt mage-og tarminfeksjon er oppkast, diare, magesmerter og feber. Nøyaktig hvilken bakterie, virus eller parasitt som er årsaken til omgangssyken, påvises sjelden.


Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn. Vanligvis avgjør barnets allmenntilstand om det bør være hjemme fra barnehagen i en periode, men for enkelte sykdommer kan det være nødvendig å bli hjemme utover dette for å hindre spredning av smitte til andre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg