mandag 24. februar 2020

Matforgiftning inkubasjonstid

Matforgiftning , diagnostikk. Ved toksinutløst matforgiftning går det 1-timer fra inntak av bedervet mat til symptomene kommer, hyppigst starter plagene etter 1-timer. Diagnosen stilles vanligvis på den klassiske sykehistorien med kvalme, diare, oppkast og magesmerter noen timer etter inntak av mat.


Ved matforgiftning med parasitter, kan sykdommen vare i uker til måneder. Omgangssyke og smitte Behandling. Viktigst i behandlingen av matforgiftning , er å få i den syke væske og gi behandling som lindrer plagene. Febernedsettende og kvalmestillende medisiner kan hjelpe, men er som regel ikke nødvendig i milde tilfeller.


Det er viktig å finne rask, effektiv lindring for å bidra til å kurere symptomene dine. Den har en inkubasjonstid på 10-timer,. Inkubasjonstid er jo tiden det tar fra smitte foregår til sykdomsutbrudd. Disse kan forårsakes av både kjemiske og biologiske agens. Om skjellforgiftning.


Skjell (som for eksempel blåskjell, kamskjell og østers) lever av planktonalger ved å filtrere sjøvann for alger. Enkelte algetyper inneholder toksiner som akkumuleres i skjellene. Oppkasttype oftest fra ris og risretter.


Ingen typer av matvarer kan ekskluderes som mulig kilde ved Bacillus cereus- matforgiftning. Smitter ikke direkte fra person til person. Diarétype 6-timer, oppkasttype 1-6.


Vanligvis en times tid fra matinntak til kvalme og oppkast, ofte litt lenger til diareacute;. Plagene går gjerne over i løpet av ett døgn, men for stafylokokk- matforgiftning kan det gå opptil tre døgn før symptomfrihet. Tiden som går mellom infeksjon - spise forurenset mat - og utviklingen av de første symptomene kalles inkubasjonstid. De fleste tilfeller av matforgiftning har en inkubasjonstid på mellom en og tre dager. Ferdig utviklede toksider som blir tatt opp gjennom maten gir sykdommen vi kaller matforgiftning.


For at en matforgiftning skal oppstå må organismene formere seg så mye at det blir over million organismer per gram matvare samtidig som det må dannes toksin som skilles ut i matvaren. Det finnes tre hovedtyper av matforgiftninger. Den vanlige omgangssyken er norovirus, den har vel et par dagers inkubasjonstid om jeg husker rett.


Der finnes imidlertid mange andre magevirus man kan få, noen et som barnesykdommer i den forstand at man bare får de en gang og blir immun. Det kan jo da være at hun har fått et virus dere er immune mot. Spesielle stammer av bakterien kan produsere giftstoff (enterotoksin) som fører til sykdom.


Kvalme og oppkast kan også forekomme sammen med diaré. Bakterien kan danne sporer som tåler koking i lang tid. Magesmerter vil ofte vedvare noen dager etter at diaréen har stoppet.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Symptomene varer vanligvis til dager.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg