onsdag 26. februar 2020

Vannkopper smittebærer

Hvis en gravid blir utsatt for smitte og ikke vet om de har hatt vannkopper tidligere, bør testes for antistoffer mot varicellavirus. Kan du være smittebærer av vannkopper dersom du har et barn med vannkopper , men selv har hatt sykdommen? Nei, det er bare den som er syk som kan smitte videre. Du får ikke helvetesild (Herpes zoster) uten først å ha hatt vannkopper.


Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar. De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Sykdommen forekommer også hos voksne. Ved fylte år er prosent av befolkningen immune.


En person er smittsom fra ca. Hva er tegnene på vannkopper ? Siden kan det spre seg til hårbunn, armer og ben. Vannkopper skyldes viruset Varicella zoster. På denne nettsiden kan du finne informasjon og bilder av vannkopper. Hensikten er å øke kunnskapsnivået hos foreldre og andre interesserte om vannkopper.


HVIS du er voksen så er det prosent sannsynlig at du har hatt vannkopper. Mange tror de ikke har hatt det, men så har de bare hatt en lettere infeksjon som barn. Da kan du ikke bli smittebærer , med mindre du får helvetesild. Som er varicella det også. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper.


Det er også en viss risiko for å få nerveskade, lungebetennelse og leverskade. Utslettet kan bli betent. Likevel regner vi med at til prosent av befolkningen har hatt vannkopper som barn.


De fleste flyselskaper vil ikke la folk reise hvis de har vannkopper. Hva kan årsaken til at noen ikke får sykdommen som barn være? Varicella ( vannkopper ) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett ( vannkopper ), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp.


Andre symptomer på vannkopper er generell feberfølelse, slapphet, feber, redusert matlyst og kløe fra utslettet. Disse symptomene kommer rett før eller samtidig med at utslettet bryter ut. Etter hvert vil vesiklene sprekke og tømme seg for klar væske.


Etter til døgn vil man begynne å få skorpe på blemmene. Når det oppdages et tilfelle av vannkopper , for eksempel i en barnehage, har smitten ofte allerede spredt seg. Derfor er det vanskelig å stoppe smitten ved å holde barnet hjemme. Barn blir vanligvis friske omtrent en uke etter at symptomene har vist seg. Det kan likevel komme tilbake i form av helvetesild.


Helvetesild kan være smittsomt for de som ikke har hatt vannkopper og da kan denne personen få vannkopper. Barnets utvikling i ulike aldre. Kroppslig, psykisk, sosialt. Barn nr hadde vannkopper for uker siden. Barn med et normalt immunforsvar takler vannkopper fint, og de fleste har et mildt til moderat sykdomsforløp.


Har man ikke hatt vannkopper som barn, kan man smittes som voksen. Da er symptomene ofte kraftigere enn hos barn. Man er smittebærer fra et par dager før utslettet dukker opp og til siste blemme har tørket inn. Direkte kontaktsmitte Smittestoffet overføres ved direkte fysisk kontakt mellom smittebærer og smittemottaker. Smittebærer kan eksempelvis ha infeksjon på hendene for eksempel stafylokokker og streptokokker i eksem eller neglbåndsinfeksjon.


Da vil jeg heller foreslå at du ringer ei venninne med barn, og spør om det er greit å komme med barnet, om de synes det er greit å evt få vannkopper i hus. Man drar vel ikke på lekelan og setter alle barna som er der i fare. Tenker at lekeland er for alle, også barn med dårlig immunforsvar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg