onsdag 8. januar 2020

Søvn 1 åring

FORFATTER: Helsesøster og førstelektor ved Høgskolen i Oslo, Nina Misvær, har jobbet med barn og søvn i år. Barnehagestart og søvn. De aller fleste norske barn begynner i barnehagen når de er rundt et år gamle. Det er ofte en stor omveltning for barna. Behovet for søvn varierer fra barn til barn og det er ikke alltid lett å vite om barnet får nok søvn.


Det fokuseres ofte på at barn får for lite søvn , og at foreldre må bli flinkere til å legge dem tidligere. Det stemmer nok, men det er viktig å huske på at alle barn er forskjellige, og. Søvn er viktig både for kognitiv og emosjonell utvikling, sier han. Er barnet blidt og fornøy og fungerer fint i hverdagen, mener Naphaug at sjansene er gode for at barnet får nok søvn. For lite søvn kan derimot gi dårlige ringvirkninger som at barnet blir grettent, får dårlig matlyst, dårlig konsentrasjon og dårlig samspill med andre barn og voksne.


I utgangspunktet er dette basert på forskning fra hele verden som er publisert på engelsk, og søvn er et basalt, biologisk behov, så det bør ikke være noen vesentlige kulturelle faktorer i disse retningslinjene. Den kjente overlegen og forskeren vår, Dr. Gro Nylander, har i flere tiår engasjert seg for de minste barna våre.


Søvn 1 åring

Jenta her blir år om en mnd. Helt inntil nylig har hun sovet ca to timer på dagtid og lagt seg som en drøm kl 19. Pludselig begynte hun å tulle om kvelden, så vi kuttet dagsøvnen ned til 1. Hvis barn går i søvne , må hjemmet sikres. Det kan være aktuelt å sette en sikring på toppen av trappen og sørge for at vinduer er låst.


Noen leger anbefaler å vekke barnet hver natt like før den tiden de vanligvis starter å gå i søvne , har mareritt eller nattskrekk. Det finnes ikke god nok dokumentasjon på om dette hjelper. Da bør man ha bestemt seg for – og være enige – om barnet skal få lov å sove i foreldrenes seng. Når barnet er to år er det ingen fare forbundet med dette, men søvnen kan bli dårligere både for barn og voksne.


En toåring sover i gjennomsnitt timer i døgnet, fortsatt med en lur på dagtid. Ellers er hovedregelen at voksne trenger ½ til timer søvn. For barn: 8- åringer skal legge seg kl. Undersøkelser viser at det kan være en sammenheng mellom nok søvn og gode karakterer. Etter at barnet har begynt i barnehage, er det ofte en utfordring at barn er veldig trøtte og slitne om ettermiddagen.


I barnehagen er imidlertid dette vanskelig å gjennomføre. Min åring sover 2xhalvannen time hver dag. Mange sier det blir krise hvis de ikke får åtte timer med søvn. De kan oppleve at de totalt får nok timer søvn , men mangler den dype søvn. Dette er veldig vanlig, forteller Kallestad.


Søvn 1 åring

Alle er forskjellige, men et gjennomsnittlig voksent menneske trenger timer søvn , barn og ungdom trenger mer fordi veksthormoner er aktive mens man sover. Har en åring som ikke klarer å finne roen alene når han skal sove. Har prøvd flere ganger å snu det, men ingenting fungerer. Prøvde det i nesten mnd før jeg valgte å slutte da det tydelig ikke hadde ønsket effekt på kvelden. Mat og søvn : Ikke alltid like enkelt Det kan hende du vil oppleve en forandring i barnets spiseog søvnvaner.


Kanskje blir matinntaket litt lavere i denne perioden, og barnet kan foretrekke å kose seg med mange småmåltider utover hele dagen heller enn å spise noen få store måltider. Dersom mamma eller pappa peker på en gjenstan retter barnet blikket mot den. Så lenge tålmodigheten rekker, er det bare å svare etter beste evne.


Søvn 1 åring

Der er det en vov-vov.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg