fredag 10. januar 2020

Ektopisk svangerskap

Ektopisk svangerskap

Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter.


Ekstrauterint svangerskap. Enkelte ganger fester det befruktede egget seg ikke i livmorslimhinnen, men på et annet sted. Som regel vil det være i de indre kjønnsorganer, men det kan være hvor som helst i bukhulen. Dette kalles ekstrauterint ( ektopisk) svangerskap. Et slikt svangerskap blir ikke fullbåret, annet enn i ekstremt sjeldne.


Symptomer på et ektopisk svangerskap manifesterer seg oftes som blødning og eller smerter i underlivet, men færre en kan ha begge symptomene. Graviditet utenfor livmoren – ektopisk svangerskap Graviditet utenfor livmoren er når et begynnende embryo implanteres og utvikles utenfor livmoren, som for eksempel i egglederen. En graviditet utenfor livmoren utvikler seg fra begynnelsen av som en normal graviditet, det vil si at man får de vanlige graviditetssymptomene, slik som brystspenninger og kvalme. Svangerskap utenfor livmoren oppstår når det befruktede egget vokser utenfor livmoren, oftest i egglederen.


Symptomer er uteblitt menstruasjon, underlivssmerte og sparsom blødning fra skjeden. Ektopisk graviditet har også andre navn. Ett av disse er svangerskap utenfor livmoren. Det kan også kalles ekstrauterint svangerskap.


Når egget fester seg i egglederen, kalles dette tubarsvangerskap. Det kalles ovarialsvangerskap når egget fester seg i eggstokken. Det er ikke gjort studier med kontrollgrupper hvor man har undersøkt forløpet av senere svangerskap hos kvinner som har vært behandlet for ektopisk svangerskap med MTX. Det er imidlertid holdepunkter for å hevde at slik bruk av MTX ikke er mutagen eller påvirker risiko for spontan abort. De fleste dødsfall er forbundet med blødning og er potensielt forhindret.


Graviditet hvor det befruktede egget er implantert utenfor uterinhulen, i av tilfellene i egglederen. En relativt stor andel kvinner med ektopisk svangerskap bruker spiral, eller minipille med lavdosert gestagen. I de fleste ektopiske graviditeter fester egget seg til egglederne. Mer enn av alle ektopisk svangerskap oppst i egglederne.


Kramper kan være et tegn på embryoet implanteres i feil ste selv om dette er mer vanlig hos kvinner som har en historie med bekkeninfeksjon eller som har hatt tidligere ektopisk svangerskap med eller uten IVF. Som med ethvert svangerskap må muligheten for ektopisk svangerskap vurderes. Det er viktig å være klar over at livmorsblødninger ikke utelukker ektopisk svangerskap. Kvinner som blir gravide etter å ha tatt. Ved et svangerskap utenfor livmoren er det vanligst at det befruktede egget fester seg i en eggleder.


Smerter tidlig i svangerskapet skal vekke mistanken. Det finnes egne tekster om abort og ektopisk svangerskap. Mange ganger finner man ingen sikker årsak til blødningen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg