onsdag 29. januar 2020

Smerter høyre side

Denne smerten er en magesmerte under høyre side av magen, som senere kan spre seg til ryggen. Det er sannsynlig at det kan forårsake smerte som følge av tarmbetennelse, som kolitt, irritabel tarmsyndrom eller Crohns sykdom. Har du smerter over hele magen?


Nei: Magesmerter uten feber kan f eks skyldes smerter fra tarmen, magekatarr (magesyre), gallesten osv. Ved vedvarendesmerter kan man utvikle feber - husk å kontrollere temperaturen.

Ja: Kanskje har du en. Om du får smerter under høyre ribbensbue ukentlig, kan det være fornuftig at du henvises til kirurgisk poliklinikk på sykehuset. Dette for å ta en vurdering om det er en fordel for deg å fjerne galleblæren. Sitter smertene kun nederst til høyre , bør du være oppmerksom. Ved blindtarmbetennelse får du gjerne smerter rundt navlen tidlig i forløpet, mens smertene gradvis flytter seg til et område i nedre, høyre del av magen.


Oftest galleveispatologi eller leversykdom. Andre muligheter er pankreatitt, magesår, appendisitt med atypisk leie, appendisitt hos gravi subfrenisk abscess, nyrepatologi, kolontumor i høyre fleksur, hjerteinfarkt, lungebetennelse. Du kan lide av smerter i høyre side eller venstre side.

Hvis du lider av din side kan ha mange årsaker. Se våre reiser til Side her. Bestill din drømmeferie på ving. Hva er årsaken til smerter i nedre høyre kvadrant av magen? Blindtarmbetennelse: Dette har dere utelukket.


Diagnosen stilles klinisk (Mantrels skår), ved CRP, blodprøve av hvite blodlegemer og eventuelt billeddiagnostikk. Du har fjernet din, og det er lenge siden slik jeg forstår det slik at senkomplikasjoner etter dette skal vi utelukke. I mer moderne tid bruker man navnet iliopsoas på hoftebøyeren, men før var det slik at man delte de inn i psoas minor, psoas majus og iliacus – og ikke som en helhet, slik man gjør i dag. I snart år har jeg hatt en følelse, hver dag, hele dagen, i området der leveren ligger.


Konkret ligger ubehaget rett under (altså på innsiden) av de to nederste ribbein på høyre side av buken. Det er aldri smerter , ubehaget kan heller beskrives som en følelse av at noe er stort, hovent, får ikke plass under der. Stikkende smerter i siden Du har sikkert opplevd å få hol men her snakker vi om noe helt annet.


Da befinner smertene seg nederst på høyre side av magen. Venstre eller høyre ? Vi har to nyrer, en på venstre side og en på høyre side. Dette innebærer at vondt i nyrene kan oppstå både på venstre eller høyre side – og til og med på begge sider samtidig i visse tilfeller.

Normalt sett vil smertene bare være på en side (men det er ofte ille nok). Liknende smerter i høyre og venstre del av underlivet og litt høyere oppe, av kolikkaktig, knipliknende type - opptrer hos mange sunne og friske kvinner, spesielt litt ut på dagen eller ut på ettermiddagen. Ved smerter sentralt i toraks, vurder koronarsykdom, lungeemboli, disseksjon av torakale aorta, rumpert aortaaneurisme, øsofagitt og galleveislidelser.


Ved smerter andre steder i toraks er koronarsykdom mindre sannsynlig. Klemmende, trykkende eller snørende brystsmerter (koronarsykdom, ev. øsofagitt eller angst). Men hva om du opplever smerter på venstre side av magen? Smerter fra tarmregionen.


I dag skal vi ha fokus på dette som er et vanlig problem, og forsøke å finne årsaker. Du kjenner smerter på venstre side av magen, men hvorfor? Ved undersøkelse ble det ikke funnet nevrologiske utfall, men pasienten oppga smerter ved fleksjon i hofteleddet og lokal ømhet over trochanter major på høyre side.


Videre forteller Eidjar at de fleste vil merke det dersom de har fått blindtarmbetennelse, da det skaper sterke smerter nederst på høyre side av magen. Alle vil på et eller annet tidspunkt merke at det er noe galt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg