mandag 5. juni 2017

Brennkopper voksen

Vanlig brennkopper begynner med vesikler, fra noen få millimeter til et par centimeter, med blakket innhold om de ikke sprekker tidlig. Deretter danner det seg typiske tykke honninggule kruster, ofte med erytematøs kant. Om man pirker vekk krusten, siver ravgul væske gjerne fram.


Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager. Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen.

Brennkopper kan imidlertid komme tilbake. Dette bør behandles med bakteriedrepende krem. Det er ikke farlig å bli smittet med brennkopper , men ubehagelig.


Mest vanlig for varianten uten byller er utslett i ansiktet og utslett på armer og ben. For brennkopper med byller ser man ofte utslett rundt munnen, utslett under armene og utslett i nakkefoldene. Sårene kan sitte overalt på kroppen, men de sitter vanligvis rundt munnen eller ved nesen.


Det er mange bakterier i såret, og derfor smitter brennkopper lett. Når barnet har brennkopper , kan det lett komme til å smitte seg selv og andre ved å pille i såret.

Sykdommen smitter først og fremst ved hudkontakt. Barn under år er spesielt utsatt for å få få brennkopper , da de har mye nærkontakt med andre barn. August og september er høysesong for brennkopper.


Det er blemmene og innholdet i blemmene som smitter. Smittefare ved brennkopper. Det er mye usikkerhet og forvirring om hva brennkopper faktisk er. I Nederland og Storbritannia oppsøker hvert år om lag av barn lege for brennkopper. Som du skriver har tilstanden blitt diskutert på lommelegen tidligere.


Svarer derfor på dine konkrete spørsmål punktvis. Utbredt bruk av fusidin kan legge til rette for ytterligere spredning av slike bakterier. Ble frisk fra brennkopper for uker siden i temmelig voksen alder.


Huden min ser helt fin ut igjen nå. Har noen råd om hvordan jeg kan ta best mulig vare på huden min da? Hatt dette ganger i voksen alder. Første gangen gikk jeg til lege og fikk resept på en kortisonkrem, de andre gangene lot jeg det bare stå til og da varte det vel 7-dager. Fionys skrev: Noen dager med lite søvn er ikke farlig, men hvis det vedvarer så kan det være greit å få noe for å få sove.


Sover du noe på dagen?

Nei vet det ikke er farlig,men jeg blir helt utenfor og føler meg ikke bra. Det går jo ikke når jeg skal besøke barnebarnet. Forekomsten av brennkopper er vanligst om sommeren når det er varmt.


I Skandinavia er det mest vanlig at brennkopper skyldes stafylokokkbakterien. I tropene skyldes brennkopper ofte streptokokkbakterien som er mer alvorlig, blant annet på grunn av nyresykdom. Varicella (vannkopper) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av varicella zoster-virus (VZV) i familien herpesviridae. Primærinfeksjon forårsaker vanligvis hos barn en mild sykdom med utslett (vannkopper), men kan hos voksne gi et mer alvorlig forløp.


Vannkopper er uhyre smittsomt, og de fleste blir smittet som små. Noen får kanskje bare fra én til tre prikker. Og har du først hatt vannkopper, har det store flertall livslang beskyttelse, sier overlege Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg