tirsdag 6. juni 2017

Gravid tunge løft

Som gravid blir man ofte advart mot å løfte tungt. Men hva er et tungt løft , hvordan kan det skade og når i svangerskapet er det skadelig med tunge løft ? Vi har spurt en professor i arbeidsmedisin, en master i idrettsvitenskap og en erfaren jordmor. Svært varmt eller tungt arbei arbeid som inneber tunge løft , arbeid i vridde og vanskelege arbeidsstillingar, og langvarig arbeid i ståande stilling, er lite eigna for gravide.


Gravid tunge løft

Særleg gjeld dette dei siste månadene av svangerskapet. Jeg jobber som konditor og står og går hele dagen på jobben. Har har maskiner som gjør det vanskelig å løfte riktig og råvarer som kommer i store kvanta.


Da jeg gikk gravid sa legen jeg kunne løfte som før, men at jeg heller skulle tenke løft litt mindre enn før jeg var gravid enn å tenke det går sikkert fint. Jeg har en jobb der jeg løfter mye, ikke alltid tunge ting med tilsammen er det noen tonn hver dag. Selv om undersøkelsen altså viste tydelige tegn på at tunge løft er skadelig, avviser Arbeidstilsynet å endre arbeidsmiljøloven og fastsette grenser for hvor mye gravide bør løfte i løpet av en arbeidsdag. Tunge løft er et høyt prioritert område som vi tar svært alvorlig, sier Bitten Døjholt i det danske Arbeidstilsynet.


Gravid tunge løft

Gravide blir ofte advart mot å løfte for tungt. For høygravide Silje Mariela Westby er tunge løft en viktig del av hverdagen — selv om hun er gravid i uke 35. Det er mange myter rundt hva man kan gjøre og ikke gjøre når man er gravid. Hvordan er dere med tunge løft og dytt under graviditeten? Jeg er gravid for første gang og litt usikker på hvor langt jeg kan strekke det.


Alle rundt meg sier at jeg må være forsiktig osv, mens jeg føler jeg skal ta det jeg klarer. Tunge løft , allerede fra det øjeblik man bliver gravid , kan føre til ufrivillig abort, viser ny forskning fra ”Bedre sundhed for mor og barn-projektet” på Rigshospitalet. Overordnet set viser studiet, at gravide med tunge løft har en risiko for en tidlig spontan abort inden 12. Se her, hvad eksperterne siger om løft under graviditeten – herunder hvor mange kilo du må løfte som gravid. Det er en del mindre end denne kvinde, som for alvor deler vandene på Instagram!


Gravid tunge løft

Løft , træk og skub. Vejledningen handler om, hvordan virksomhederne kan leve op til reglerne om manuel håndtering. Manuel håndtering omfatter alle former for flytning af byrder, der helt eller delvist udføres med muskelkraft - fx løft , bæring, træk, skub og læsning. Et løft er for tungt dersom du må holde pusten gjennom løftet, slik man må ved f. Så lenge graviditeten er normal så er det ingen ting som tilsier at man ikke skal kunne løfte noe, men man må passe på at det ikke er så tungt at man er nødt til å ta i kraftig og ikke klarer å puste løftet gjennom.


Det jeg løfter kan være fra ca - kg, og løftene blir i hundretall de dagene jeg driver med dette arbeidet. Har fått en del kommentarer om at jeg ikke bør drive å løfte tungt n. Det er ikke slik at tunge løft nødvendigvis vil føre til en spontanabort, dette er det som regel andre grunner til. For de fleste gravide trenger ikke tunge løft å være farlig, men for noen få vil det få store konsekvenser.


Gravid tunge løft

Dessverre vet en ikke alltid på forhånd hvem det er, og jeg velger derfor å være forsiktig. Jeg vil nødig skremme noen, men en venninne av meg mistet barnet sitt fordi hun bar to tunge handleposer hjem fra butikken. Lurer da egentlig mye på dette med tunge løft i forbindelse med graviditet. Jeg har jo en sykt tung jobb, hvor jeg i gjennomsnitt løfter 1-tonn om dagen. Moderat styrketrening, særlig for muskler i rygg og mage, er bra.


Du kan trene med lette vekter, men unngå øvelser som medfører kraftig økning av buktrykket, for eksempel tung benkpress. Når du løfter, bøy i knær og hofter og hold det du løfter rett foran deg og tett inntil kroppen. Et løft består altid af en optagning og en afsætning, hvorimellem der fx kan ligge længere eller kortere tids bæring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg