fredag 23. juni 2017

Barn utvikling

Barn er like individuelt forskjellige som voksne, så det finnes ingen fasit som gjelder for alle barns utvikling. Og dette er heller ingen konkurranse. Husk at det er stor variasjon og bredde i barnas normale utvikling.


Noen vil være litt tidligere ute – andre litt seinere enn gjennomsnittet. Følg babyens utvikling måned for måned fra fødselen til barnet fyller år. Råd til foreldrene om hva dere kan forvente dere, og tips til oppdragelsen.


Ingen barn vil lære seg å gå før det har lært å stå. Men tidspunktet for når man behersker disse ferdighetene, varierer enormt. Aldersangivelsene for når barnet behersker de angitte milepælene nedenfor, må derfor tas med en stor klype salt. Ettåringens finmotorikk er et uttrykk for kognitiv utvikling. Denne er i likhet med grovmotorisk utvikling en gjenspeiling av barnets personlighet og interesser, sier Bakkeid.


Noen barn elsker å sitte og fingre med små detaljer, mens andre syns det er mer gøy å gå og klatre. Barn utvikler seg i forskjellig tempo og det kan være store variasjoner i når de minste når forskjellige milepæler som å sitte, krabbe og gå. Dette har blant annet sammenheng med hjernens modning og utvikling , og med barnets muligheter for lek og fysisk utfoldelse. Spedbarn bør ligge på magen flere ganger hver dag, og når babyen blir større bør den få mulighet til å leke og bevege.


Barns utvikling kan variere mye uten at det er tegn til sykdom, men dersom avvikene blir store bør barnet kontrolleres. Som regel får ikke slike avvik noen betydning for funksjonen ved voksen alder. Barnets utvikling starter allerede mens barnet er i magen og barnet blir født med en rekke egenskaper og ferdigheter.


Barn utvikling

Disse utvikles videre, og i bare i løpet av det første året når barnet en rekke milepæler. De første ukene av barnets liv er helt spesielle. Da skal mor og far bli kjent med barnet og dets væremåte og rytme.


Mating, soving, stell og kontakt med de voksne er i fokus. Det er store forskjeller i barns utvikling , og det som er typisk for ett barn , trenger ikke å være det for et annet. Allikevel har vi noen forventninger til hva som skjer på de ulike utviklingsområdene og aldersnivåene. Som barne - og ungdomsarbeider skal du ha kunnskap om barns utvikling og barns funksjonsnivå. Dette er viktig for å kunne være en god omsorgsperson som kan støtte.


Barn utvikling

For hvis du tror at barnets motoriske utvikling skjer helt naturlig gjennom hvert alderstrinn, skal du vite at dette ikke er den fulle fasiten. Hvor raskt barnet lærer å gå, hoppe, sykle eller tegne, er nemlig i stor grad avhengig av hva du som forelder tillater barnet å gjøre i hverdagen. Avdeling Barns helse og utvikling Avdeling for barns helse og utvikling innhentar og formidlar kunnskap om utviklinga innan psykisk helse og livskvalitet hos barn og unge over ti det vil seie frå barndomen til tidleg vaksenliv. Familieverden har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Foreldre ber barnehagene om å vekke barn etter en halvtime så de får sove om kvelden.


Det kan være helseskadelig. REM-fasen er særlig viktig for barnas motoriske utvikling. Høy skjermbruk kan hemme barns utvikling Barn som bruker mye skjerm kan få vansker med å forstå følelser. Likevel tilbringer de stadig mer tid foran skjermer. De fleste barn begynner å gå når de er omtrent tretten måneder gamle, men om barnet ditt venter til det er atten måneder, anses det likevel som normalt.


Barn utvikling

Vanligvis er det slik at barn som er sene til å rulle rundt, sette seg opp og krabbe, også kan trenge mer tid for å lære å gå. Alle barn er ulike og må få være det, men vanlig leggetid for et barn på to og et halvt år er mellom sju og åtte om kvelden. Det er også normalt at barn på denne alderen ligger lenge våkne om kvelden og snakker og leker for seg selv, og at de så våkner i fem- eller sekstiden om morgenen. Utviklingshemming hos barn og unge. Foreldre må akseptere at også barn onanerer, slik som de aller fleste voksne, mener hun.


Les også: Små barns seksualitet. Voksnes rolle for barns seksualitet. Skolebarnets seksualitet. Straff kan hemme seksuell utvikling – På soverommene rundt om i landet er mye skam forbundet med seksualitet, og mye av det kommer fra oppveksten.


Barn utvikling

Barn i denne alderen kan vanligvis delta i lengre dialoger og fortelle egne fortellinger. Først når barna er fem-seks år, begynner de å forstå ord i overført betydning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg