onsdag 22. februar 2017

Normal kroppstemperatur voksen

Den normale kroppstemperaturen varierer mye mellom ulike mennesker, tid på døgnet, omgivelsenes temperatur og metoden man måler temperaturen med. En så stor variasjon som 3til 3grader celsius har vært angitt å kunne være normalt. Feber er forhøyet kroppstemperatur som følge av sykdom. Temperaturen varierer noen tideler av en grad opp og ned i løpet av et døgn.


Normal kroppstemperatur. De fleste tenker på en normal kroppstemperatur som en en oral temperatur (målt i munnen) på ° C.

Dette er et gjennomsnitt av normale kroppstemperaturer. Din normale temperatur kan faktisk være ° C eller mer over eller under dette. Hva er en normal temperatur for en voksen ? For voksne eldre, ligger den ofte mellom 3- 3men kan variere fra person til.


Febernedsettende medisinen paracetamol kan en voksen person ta. En temperatur p over C kan vre ddelig. Lurer p om det er normal betyr noe nr kroppstempraturen er under det.


Kroppstemperaturen hos voksne sauer ligger normalt mellom 3og C. Yngre dyr kan ha noe høyere temperatur uten at det nødvendigvis er et tegn på sjukdom.

Måling av kroppstemperatur brukes særlig for å vurdere om man har å gjøre med en akutt infeksjon. Den normale kropstemperatur er 3– 35°C hos børn og voksne (– 34°C betragtes også som normal kropstemperatur, men det er mere almindeligt, at temperaturen ligger i intervallet 3– 35°C). Der er dog forskel på temperaturen, afhængigt af hvor man måler. Våre leger har svart på spørsmål om kroppstemperatur. Jeg har alltid grader i kroppstemperatur - er jeg unormal?


Er 3grader feber? Svært lav kroppstempertur, under grader. De vanligste symptomene på feber hos voksne er hodepine, kuldefornemmelse, samt ledd- og muskelsmerter. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.


Min normal temp er 36. Merklig at leger ikke tar hensyn til at folk har forskjellig kroppstemperatur ! Folk reagerer jo forskjellig på medisiner osv. Da jeg hadde dobbeltsidig lungebetennelse og bronkitt var feberen på 40c-jeg husker ingenting av innleggelse osv.


Ifølge Dog Eiers Hjem Veterinary Handbook, er gjennomsnittlig normal kroppstemperatur for en voksen hund 3grader Celsius (10grader Fahrenheit). Føll kan ha en temperatur på opptil 3grader uten at det dreier seg om feber. Kontroller hestens temperatur over 2-dager når hesten er frisk. På den måten vet du hva som er normal kroppstemperatur.


Dette kan imidlertid variere litt fra person til person - alt fra til grader kan ligge innenfor normalen.

En kroppstemperatur over grader er livstruende. Om morgenen er vi litt kaldere, mens vi er varmest om kvelden. Det er altså normalt å måle kjøligere temperaturer der. I munnen er det enda kaldere. Her skal man betrakte 3grader som det normale.


Når vi diskuterer hva som er normal temperatur sammenlikner vi gjerne med temperaturen i endetarmen, altså 3grader. Det er kroppens forsøk på å bekjempe en infeksjon med virus eller bakterier. Derfor skal man normalt ikke senke temperaturen med febernedsettende medisin.


Forhøyet temperatur kan også skyldes for eksempel allergi eller for mye sol. I praksis sier man at man har feber når man måler en temperatur på 3til 38°C i endetarmen, det vil si en økning på °C fra normalen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg