tirsdag 21. februar 2017

Amming nøtter

Kan det jeg spiser eller drikker gi magevondt hos barnet? Mange får høre at de ikke må spise for eksempel kål, løk, jordbær, reker eller drikke brus mens de ammer. Men forskning har ikke vist noen sammenheng mellom disse matvarene og luft i magen hos barnet.


Spørsmål til helsesøster: Hei, jeg ammer sønnen min. I den forbindelse liker jeg å spise nøtter når han drikker.

I dag kom jeg plutselig på noe jeg har hørt, at små barn ikke skal være i nærheten av nøtter - da de kan falle inni anafylatisk sjokk - en eller annen superallergiskreaksjon på nøtter. Nasjonal kompetansetjeneste for amming Ammeveiledning trinn II Program tirsdag 22. Mener å ha hørt et sted at man. Les videre for å få vite mer. Elsker du å munching nøtter for å tilfredsstille dine sultpangs på en sunn måte mens du pleier din lille?


Er du bekymret for at siden nøtter er potensielle allergener, kan det skade barnets amming ? Tørket frukt, nøtter og mandler kan brukes som sunt snacks.

Grovt brød og magert kjøtt. Amming tærer på kroppens jernreserver, og det er derfor viktig å få nok jern i kosten. Mat du bør unngå under amming. Jern finnes blant annet i fullkornsprodukter, magert kjøtt, fisk, nøtter , bønner, linser og grønne bladgrønnsaker.


Helsekort for gravide er et journaldokument for å sikre forsvarlig behandling, og understøttes av Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen. Lavkarbo-kosthold og amming. Et kosthold som ikke er mye forsket på i sammenheng med amming , er lavkarbo-kostholdet.


Ifølge Ammehjelpen rådes det generelt til å unngå et kosthold med veldig lavt innhold av karbohydrater i ammeperioden. Det er fordi det er usikkert hvor trygt det er for barnet, med tanke på ketoner i morsmelken. Hva er grunnen til at man ikke bør spise nøtter mens man ammer? Har det med allergi eller magevondt å gjøre? Av karisma, Juni 1. Bønner, linser og nøtter – Fisk.


Dette er spesielt viktig for å få i seg omega 3-fettsyrer, som går over i melken. Disse fettsyrene finnes i fet fisk som sil makrell og laks, men også i magre fisketyper. De som ikke spiser fisk, bør ta tran.

Helsedirektoratet anbefaler to-tre fiskemiddager i uken. Stemmer det at man ikke skal spise fisk, nøtter og appelsiner for at barnet ikke skal bli allergisk? Nei, generelt gir vi ikke slike råd til en ammende mor, annet enn en sjelden gang i familier der det er kraftig allergi nettopp mot disse tingene. Noen sier at man skal slutte å drikke kumelk hvis barnet har kolikk? Amming har mange fordeler både for mor og barn.


Morsmelken inneholder i prinsippet alle næringsstoffene babyen trenger med unntak av vitamin og den inneholder immunstoffer som beskytter den lille mot infeksjoner. I tillegg skapes en nærhet og kontakt mellom mor og barn når barnet ammes, og det er praktisk at maten alltid er tilgjengelig. For selv om amming beskytter mot brystkreft på lang sikt, har kvinner også økt risiko for å utvikle brystkreft de første fem til ti årene etter graviditet.


Da har kreften også en tendens til å være mer aggressiv. En av teoriene er at brystbetennelse i perioden etter amming kan fyre opp kreft. I sardiner, grønne bladgrønnsaker, nøtter og mandler finner vi også litt kalsium. Jern: Behovet for jern, et mineral nødvendig for å frakte oksygen rundt i kroppen og normalt immunforsvar, øker mye under svangerskapet, spesielt de siste tre månedene. Vær forsiktig med salt og saltet mat, spesielt første leveår på grunn av at nyrene ikke er ferdig utviklet.


Små, harde og glatte matbiter (for eksempel hele nøtter , hele druer, rått eple, rå gulrot og runde pølsebiter) kan sette seg fast i luftveiene og bør ikke gis til små barn. Det er flere som har slitt med spiseforstyrrelser som opplever amming som ekstra positivt da dette også tømmer kroppen for kalorier. Her er det nok viktig å finne en harmonisk balanse samt skille på hva som er hva.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg