tirsdag 7. februar 2017

Barn oppkast

Oppkast hos barn Hvorfor kaster barnet mitt opp? Den vanligste årsaken til oppkast hos barn er mageinfeksjoner. I slike tilfeller er oppkastet ledsaget av diare og feber. Når barnet ditt kaster opp, er det ikke alltid omgangssyke som er synderen. Faktisk kan oppkast skyldes svært mange ulike ting.


De fleste gangene barn kaster opp skyldes det en mageinfeksjon. Mageinfeksjoner forårsakes oftest av virus. Infeksjonen varer bare en kort tid. Den største fare ved oppkast er dehydrering (væskemangel). Inntak av giftige stoffer kan sees særlig hos yngre barn , og kvalme og oppkast er ofte en fremtredende kroppslig reaksjon på inntak av giftige stoffer.


Eksempler på slike inntak kan være medikamenter av ulike typer, løsemidler, alkoholer, giftige planter eller sopp. Kvalme og oppkast forekommer ved luftveisinfeksjoner, urinveisinfeksjoner (obs — pyelonefritt!), appendisitt, sepsis, meningitt og encefalitt. Samtlige årsaker til akutt abdomen kan medføre kvalme og oppkast , se også magesmerter. Metabolske sykdommer. Blant annet medfødte stoffskiftesykdommer, hypoglykemi og uremi.


Barn oppkast

På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider. Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Hvert år blir flere barn og voksne syke med oppkast og diaré.


Norovirus er ekstremt smittsomt og gir en kraftig mageinfeksjon som varer 2-dager. Det er ikke uvanlig å kaste opp flere ganger i timen på det meste. Ved oppkast tappes kroppen for væske og man blir lett utørret (dehydrert). Det er derfor viktig å få i seg vann og salter som kroppen mister. På apoteket finnes en spesiell salt-sukkerblanding som løses opp i vann, og som er velegent til små barn.


Ingefær kan hjelpe ved lett kvalme i forbindelse med for eksempel reisesyke. Høy feber og oppkast hos barn kan tyde på flere ting. Ved feber og oppkast må foreldre først og fremst forsøke å få barnet til å drikke. Barn som har fått påvist bærerskap med MRSA kan gå i barnehage som vanlig.


Smitterisikoen er størst mens man har symptomer med oppkast og diaré, og barn bør holdes hjemme i denne perioden. Diaré gir tynn og hyppig avføring, vanligvis mer enn tre ganger daglig. Barnediaré kan også føre til oppkast , magesmerter, lett feber og dårlig matlyst.


Barn oppkast

Hvor fort kan et barn miste så mye væske at det er farlig? Det er veldig vanskelig å si noe helt sikkert om dette. Det skal likevel mye til at det begynner å bli farlig allerede det første døgnet.


Ulike årsaker til magesmerter, kvalme og oppkast hos barn. Mange barn sliter med kvalme og vondt i magen. Som oftest skyldes det forstoppelse og irritabel tarm, men det kan også være flere årsaker til ubehaget. Cirka 1barn og unge mellom til år rammes hvert år av en kreftsykdom, ifølge barneonkologen. Totaloverlevelsen av barnekreft er i Norge er cirka prosent.


Men selv om kreft hos barn heldigvis er sjelden, er man desto mer avhengig av samarbeid for å oppnå kunnskap og kunne vurdere behandlingsresultater, mener Hellebostad. Større porsjoner kan gi oppkast. Barn som får morsmelk legges hyppigere til brystet enn vanlig. Hvis barnet ikke vil suge, kan mor pumpe seg og gi melken med skje.


Man fortsetter med hyppig væsketilførsel inntil væskemengde angitt nedenfor er blitt tilført, gjerne i løpet av 3-timer. Dette krever tålmodighet og utholdenhet. Ved mistanke om akutt alvorlig abdominalpatologi, hjerteinfarkt, alvorlig infeksjon eller andre akutte behandlingstrengende tilstander legges pasienten inn i sykehus som øyeblikkelig hjelp. Spedbarn med gallefarget oppkast skal alltid innlegges akutt. Det er også lav terskel for innleggelse av små barn , da de er utsatt for dehydrering.


Uvaksinerte barn med sikker diagnose kan vende tilbake til barnehagen ni dager etter at hevelsen inntrer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg