fredag 24. februar 2017

Alkohol i svangerskap

Alkohol i svangerskap

PIаn vаn zаkеnmаn hееft еnоrmе imрасt ор jоuw inkоmstеn! Vеrdiеn еIkе dаg gеId! Probeer het vandaag nog! Det er lett å la seg forbløffe over svangerskap og fødsel. Vi har samlet noen av de faktaene som fascinerer, forundrer og forbløffer oss mest.


Alkohol i svangerskap

Hvis du lar være å drikke alkohol allerede når du planlegger å bli gravi gir du barnet gode vekst- og utviklingsmuligheter helt fra starten av. Det finnes ingen sikker nedre grense eller et trygt tidspunkt for alkohol i graviditeten. Har du drukket alkohol i svangerskapet fordi du ikke visste at du var gravi eller fordi du ikke var kjent med farene ved alkoholbruk under graviditet, er rådene entydige: Det viktigste nå er at du slutter å bruke alkohol i resten av svangerskapet. Hver dag du lar være å drikke alkohol , bidrar du til å gi barnet ditt en bedre start. For gravide finnes det ingen sikre nedre grenser for alkoholbruk, selv små mengder alkohol kan skade fosteret.


Vi vet med sikkerhet at alkohol i svangerskapet kan medføre alvorlige skader på barnet, både fysisk og knyttet til læring, adferd og sosial funksjon. Kvinner som er gravide, eller som forsøker å bli gravide, bør derfor helt unngå alkohol , sier Carlsen. Av de som drakk alkohol eller var periodevis totalavholdende svarer prosent helt enig i at de kuttet ut alkohol da de prøvde å bli gravide. Siden har det vært relativt lite fokus på temaet fra sentrale myndigheter.


Samtidig har media hatt fokus på rapporter om at alkohol kan ha positiv innflytelse på en rekke sykdommer hos voksne. Dette har bidradd til å ufarliggjøre alkohol. Alle svangerskap er forskjellige. At moren drikker påvirker ikke alle foster på samme måte. Det betyr at samme mengde alkohol kan gi forskjellig utslag.


Ting som virker inn er mors helse, genetiske forhol når i svangerskapet hun drikker alkohol osv. Tall fra spørreundersøkelser som er utført i sammenheng med kampanjene, viser at en stadig større andel av befolkningen mener alkohol og svangerskap ikke hører sammen. Det er ikke mulig å angi en sikker nedre grense. På fem år har vi behandlet barn med alkoholrelatert skade. Vi presenterer en sykehistorie som belyser problemstillinger man møter i behandlingen av barn med alkoholskader.


Alkohol i svangerskap

Vi har dessuten gjennomgått nyere tids forskning rundt alkohol og svangerskap. Tidlig samtale om alkohol og levevaner Nasjonal veileder PDF Tilberedning av. Et svangerskap burde derfor være et egnet tidspunkt for intervensjon overfor gravide med høyt alkoholkonsum.


Når et foster eksponeres for alkohol , øker risikoen for intrauterin dø prematur fødsel, veksthemning og misdanninger. Det anbefales derfor å være helt avholdende fra alkohol så lenge du er gravid. En målsetting med denne studien var å undersøke om det var en årsak-virkningssammenheng mellom mors alkoholbruk tidlig i svangerskap og småbarns emosjonelle problemer og atferdsproblemer. I starten av analysearbeidet fant forskerne en sammenheng mellom mors alkoholbruk og alle former for emosjonelle og atferdsproblemer hos barna. Det å drikke alkohol under svangerskap er et evig tema.


Alkohol i svangerskap

Et tema som popper opp med jevne mellomrom og skaper diskusjon. Det er vel ikke en gruppe i samfunnet som får flere rå mer eller mindre skremmende, enn gravide. En del av alkoholen kommer også over i fostervannet, som barnet drikker. Hjernen er særlig sårbar fordi den utvikler seg gjennom hele svangerskapet. Uten diagnose knyttet til alkohol vil disse barna ofte ikke få rett oppfølging, og skadene de er født me kan bli enda mer krevende enn de ville vært med riktig tilrettelegging.


Fastleger og jordmødre som har som oppgave å snakke om dette, velger ofte å la være. Men de fant de bare et par studier i bunken som sammenliknet det å drikke opp til fire enheter i uka, som forskerne betegner som “lett drikking” - med å ikke drikke noe. Svangerskap og alkohol. Dersom fosteret blir utsatt for alkohol , kan samtlige celler og organer hos barnet bli påvirket.


Alkohol og svangerskap er et følsomt tema.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg